Ремонтите по магистрала "Хемус" ще приключат до средата на декември, но този в тунел "Витиня" ще продължи до края на 2020 година. Това каза в парламента министърът на регионалното развитие Петя Аврамова. Тя отговори на въпрос на народния представител Николай Иванов относно ремонтните дейности и ограничаването на движението по автомагистрала "Хемус".

Хората остават с впечатление, че ремонтът се прави бавно, каза Николай Иванов и апелира за контрол на качеството и на сроковете на строителните работи.

Депутатът от "Атака" Павел Шопов пък попита Аврамова за нови ленти за движение в двете посоки по автомагистрала "Тракия" в отсечката Пловдив-София.

"Към момента няма конкретни стъпки изграждане на трета активна лента за движение по магистрала "Тракия" между София и Пловдив", отговори му регионалният министър.

По думите й, проблемите пред изграждането на трета активна лента са много.

"Трябва да се проучат възможностите на трасето за нова лента, да се намерят пари, които вероятно ще са много, да се види дали надлезите, подлезите и мостовете могат да бъдат разширени и т.н.", посочи Аврамова.

Междувременно от АПИ съобщиха, че днес, от 16 часа до 20 часа се спира движението на камионите над 12 т по автомагистралите и най-натоварените пътища.

Целта е повишаване на безопасността и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата. Във връзка с очаквания интензивен трафик АПИ апелира шофьорите да карат разумно и със съобразена скорост, да спазват правилата за движение и да не използват аварийните ленти по автомагистралните участъци за по-бързо придвижване.

Тежкотоварните превозни средства ще бъдат спрени и в последния почивен ден 23 септември /понеделник/ от 14 ч. до 20 ч.

Забраната няма да важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари