Два протеста в София планират за днес представители на Националния таксиметров синдикат. Едната проява ще бъде пред Столичната община, а другата - пред Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация".

Причината за недоволството на таксиметровите шофьори, които ще протестират пред Столична община, е това, че не се изпълнява искането на бранша за увеличение на минималната и максимална тарифи с 50%.

На сесията на Столичния общински съвет (СОС) днес се очаква общинските съветници да гласуват само размера на данъка за таксиметрова дейност за 2022 г., но не и исканото увеличение на тарифите.

"Нашето искане е новите тарифи да станат 1,15 лева дневна, 1,35 нощна, а първоначалната такса да стане 2,30", оясниха пред Dir.bg от таксиметровия синдикат.

От синдиката смятат, че увеличението е нужно, защото горивата продължават да растат, а сегашната минимална общинска цена за услугата не е актуализирана от 2009 г. насам.

Снимка: БТА

Вторият протест е от 16 ч. пред сградата на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", като тук искането е за оставка на изпълнителния директор на агенцията Бойко Райновски. Протестът ще бъде безсрочен и се очаква разпъването на палатков лагер.

Снимка: БТА