Активно свлачище от няколко дни заплашва да прекъсне единствения път до пазарджишкото село Равногор, известно със своята мандра и любимо на туристите през летния сезон, показват кадри на "Булфото".

Пред пропадане е участък между Брацигово и Равногор, алармират местни жители от района. Целият път е ремонтиран през 2023 година, но все още на много места няма мантинели и шофирането до горе е опасно.

Снимка: BulFoto

По думите на кмета на община Брацигово Надежда Казакова проблемът датира от един месец и се чака финансиране. Миналата година пътят е асфалтиран, но свлачището се активирало тази зима, уточни Казакова, цитирана от БНР.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Има обрушване на част от банкета на пътя и е поставена сигнализация. Към момента няма съществена опасност от пропадане на пътя, съобщи директорът на Областното пътно управление в Пазарджик инж. Мая Шимбова и уточни, че изготвя доклад до Агенция "Пътна инфраструктура" с искане за изграждане на подпорна стена.

Снимка: BulFoto

Жителите на Равногор се опасяват, че ако пропадне пътят, селото остава изцяло изолирано за доставки на храна, за оказване на медицинска помощ и за достъп на пожарни.

Снимка: BulFoto

Единственият алтернативен черен път до там е през Нова махала, но той не е поддържан от десетилетия, обраснал е и по него могат да минават единствено дървосекачески камиони и тежки офроуд машини.