Състоянието на българския патриарх Неофит е стабилно, има и известно подобрение, но ще остане още известно време в ВМА, където в момента се лекува с беодробно заболяване, съобщи Нова тв. Засега от болницата не дават официална информация, но от главния секретарият на Светия Синод потвърдиха, че състоянието му вече е стабилно и се молят за неговото здраве.

"Има подобрение в състоянието на патриарх Неофит", каза пред БНТ началникът на протокола на Светия Синод Емил Велинов. Той каза още, че целия Синод се надява да посрещне Рождественските празници заедно с патриарха.

Патриарх Неофит беше приет във ВМА заради белодробно заболяване. Негово Светейшество е в лечебното заведение от поне 10 дни и се лекува от пневмония. През септември миналата година той отново беше хоспитализиран, но заради обостряне на хронично заболяване.

Светият Синод се събра днес на конференция в Пловдив в чест на 90-годишнината от рождението на протопсалт Аргир Малчев. В едноименната църква в Правословната духовна академия "Свети Свети Кирил и Методий" беше отслужен молебен за здравето на българския патриарх Неофит. Службата бе ръководена от пловдивския митрополит Николай. 

За бързото изцеление на патриарха се помолиха и много граждани, които дойдоха за молебена в Пловдив.

Събитието се организира от Православна духовна академия "Св. св. Кирил и Методий". Конференцията ще продължи до утре.