Молебен за здравето на патриарх Неофит се провежда в академичния параклис на Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Ще бъде отслужена Света литургия и прочетени прошения за възстановяването на здравето на Българския патриарх. 

На богослужението са поканени всички, които искат да се помолят за здравето на патриарх Неофит.

Все още няма яснота за състоянието му, а информацията за това е строго пазена в тайна. Единственото, което се съобщава, е, че той е настанен в болница заради белодробно заболяване.

За състоянието му да се взема предвид като достоверна само информацията, обявена от Светия Синод, призоваха оттам.

И вчера Синодът призова вярващите да се молят за неговото оздравяване: 

"Обични в Господа братя и сестри,

Канцеларията на Светия Синод известява, че Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит бе хоспитализиран във Военномедицинска академия (ВМА) - гр. София, по повод на белодробно заболяване.

Призоваваме клира и верния боголюбив народ всесърдечно да се молят за бързото оздравяване и възстановяване на Първосветителя на Родната ни Църква".

Патриарх Неофит страда от хронично сърдечно заболяване, той претърпя сърдечна операция през 2014 година и оттогава е под прякото наблюдение на най-добрите столични медици. Ежегодно той е поставян на подробни медицински изследвания.

През миналата година бе приет два пъти в болница, а през май претърпя инцидент, при който, при падане, счупи бедрената си кост и беше опериран.