Светият синод ще има заседание, на което ще бъдат определени 9 достоизбираеми митрополит, измежду които да бъдат излъчени трима кандидати за патриарх на Българската православна църква.

Пред БНТ Старозагорският митрополит Киприан обясни какви са изискванията за днешния избор.

"Те трябва да имат 50-годишна възраст, поне 5-годишно митрополитско служение и праведен начин на живот. Тези трима, които съберат две трети от гласовете на общо 14 митрополита, ще бъдат представени на патриаршеския събор следващата седмица".

Патриаршеският избор трябва да се състои на 30 юни.

Все още не е ясно дали Пловдивският митрополит Николай ще участва в битката, след като през март изненадващо обяви, че не желае да влиза в нея. Бъдещият патриарх също ще трябва да събере две трети от гласовете на делегатите на събора, които са над 100.

Останалите, които ще вземат участие са митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, великотърновският митрополит Григорий, плевенският митрополит Игнатий, ловчанският митрополит Гавриил, варненският и Великопреславски митрополит Йоан, русенският митрополит Наум, врачанският митрополит Григорий, видинският митрополит Даниил. 

След смъртта на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит Светият синод избра за наместник-председател на Българската православна църква Врачанския митрополит Григорий. Той ръководи временно Софийската митрополия и трябва да организира избора на нов патриарх.