Националният консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров е на мнение, че случаят с починалата жена в болница "Св. Екатерина", която нямала 10 хиляди лева, за да доплати за поставяне на аортна клапа, показва двуличието на българската здравна система.

"Формално имаме осигурен пълен достъп до здравната система и в същото време силно ограничен достъп до високотехнологична медицина поради недостатъчност във финансирането", каза той в студиото на "България сутрин" по "България он еър".

По думите на проф. Петров случаят с жената от "Св. Екатерина" е един от многото, в които хора умират в домовете си, защото нямат достъп до новите медицински технологии. Той беше категоричен, че у нас има повече от необходимите легла и болници, но липсват модерните медицински средства.

Причината за този парадокс, според консултанта, е в нуждата от оптимизация на здравната ни система, при която да има контрол върху резултатите от приложението на различни медицински методики.

"Много важно е да се оптимизира както финансирането, така и разпределението на финансите", обясни проф. Иво Петров.

Той беше категоричен, че в страни като Германия, Холандия и САЩ здравните вноски са в пъти по-високи от нашите и затова са налични необходимите средства, с които пациентите да имат достъп до новите медицински технологии и модерни средства за лечение.

"Тези ниски начални осигуровки превръщат в заложник именно пациентите, които имат нужда от високотехнологична медицина", каза националният консултант по инвазивна кардиология.

Проф. Петров обаче подчерта, че ако у нас се увеличи здравната вноска, това ще доведе до допълнително изтичане на средства.