Какво е здраве? Здравето е да възприемаш живота около теб, без да усещаш тялото си. То да ти служи безболезнено. Болката е сигнал. Било то мускулна треска или леко порязване, които не се причисляват към болестите, те отново са индикатор, че нещо се случва с телата ни и трябва да обърнем внимание. Разбира се, има и заболявания, които не болят. При тях изследванията могат да покажат патологичните промени. Има и рискови фактори, които водят до болести или до влошаване функциите на определени органи и обикновено ги знаем кои са. Но има органи, с които усещаме света около нас от момента на раждането си, които сме приели като нещо, което е просто част от живота и когато има дори минимален проблем с тях, качеството на живот рязко се влошава. Това са органите, които ни дават вкус, обоняние, слух и зрение. Колко често се замисляме за тях и ги щадим? Когато имаме афти в устата или се изгорим от претоплена храна, взимаме мерки. Когато страдаме от запушен нос или имаме тежка хрема, отново взимаме мерки. Но какви мерки взимаме, за да предпазим ушите и очите си? Със слушалки и силна музика и с часове, прекарани пред компютъра или пред телевизора?! Ние сме съвременни хора и бързо сме се адаптирали към модерността. Организмът ни обаче не еволюира така бързо.

В световния ден на зрението няма да говорим за болести. Ще отдадем нужното внимание на очите ни, които носят цвят, форма и перспектива. Светът, който възприемаме в живота си - нашия собствен свят, зависи от това, което виждаме в него и отвъд него. Думите могат и да грешат, могат да лъжат, миризмите могат да подвеждат, но изражението, външния вид, поведението, реакциите - те се виждат.

Изследване, правено в Англия, сред хора с нарушено зрение, показва ясно, че тези хора са по-податливи на манипулация и често стават жертва на директни измами, защото не виждат ясно лицевото изражение на човека срещу тях, а се осланят основно на думите. Взимането на правилно решение в определена ситуация не е единствената причина да пазим очите си. Други проучвания, правени в годините, показват, че 90% от главоболията, които нямат конкретен физиологичен или неврологичен причинител, се дължат на преумора в очите. Останалите 10% са от вирусен характер.

Какво най-често компрометира зрението?

Съвременното общество претоварва очите си в пъти повече само в последните 20 години. Проблемът не идва само от лъченията на електронните устройства, но и от една специфична физиологична особеност, която носим още от праисторически времена - да мигаме рядко, когато обектът е близо до нас. Далечните обекти не се свързват с пряка заплаха, но всичко, което се намира в близост и изисква съсредоточения ни поглед, мозъкът ни, който не отчита скоропостижната технологична еволюция, сигнализира като важно и опасно. Още повече - далечният поглед е разсеян, докато близкият е остър и анализира всички подробности.

Проблемът с рядкото мигане, което най-често се случва при работа с компютър, гледане на телевизия и дълго шофиране, води до друг проблем - неправилно разпределяне на слъзния филм като по този начин се стига до сухота на окото. Мигането може да е волево действие, но като процес той е автономен - определени фактори в самото око задействат целия механизъм и ние мигаме, без да се замислим, стига да не подведем мозъка си, че това, което гледаме, е твърде важно за нас. Както обикновено правим.

Други причини за компрометиране на очната повърхност и възникване на различни по рода си раздразнения, като парене, щипане, сърбеж, усещане за чуждо тяло, са множество фактори на околната среда: прах, мръсен или сух въздух, вятър, UV-лъчи, цигарен дим, контактни лещи.

Снимка: Antibiotic

Как можем да преодолеем дразненето и сухотата на окото?

Ясно е, че няма да променим дневната си рутина, в името на нещо, което все още не боли. Но това, което можем да направим, за да минимизираме вредните ефекти на гореспоменатите рискови фактори, е да ползваме изкуствена сълза. Освен, че отмива прашинки и замърсявания от различен произход, изкуствената сълза помага окото да стои оптимално овлажнено.

Една от компаниите, която от десетилетия се е наложила на българския пазар с безкомпромисното си качество, има решение на тези проблеми с очните капки Кристал Вижън Комфорт, които овлажняват и набавят необходимото за очите, за да може в натоварени моменти и изложени на вредно влияние да неутрализират вредните за тях фактори.

Съставките в продукта - натриев хиалуронат и декспантенол са всъщност хиалуронова киселина и провитамин В5. И двете съставки се намират в организма ни и имат напълно естествен произход. Тяхната цел е да хидратират в дълбочина и да създадат покривен слой от задържана влага, която да защити окото за по-дълго време. Поради деликатното си действие, овлажняващите капки Кристал Вижън Комфорт не предизвикват дразнене и не влияят на зрението, а заради регенериращите свойства на декспантенола, те могат ефективно да се използват при микротравми на роговицата, причинени например от носенето на контактни лещи, като фино ще попълнят миниатюрните надрасквания по повърхността на окото. Останалите съставки на продукта са елементите, които се съдържат в естествения слъзен филм на окото.

И един съвет от практиката за онези, които носят очила. Понякога замъгленото зрение не се дължи на умора и сухота в очите. Почиствайте редовно стъклата на очилата си!

Снимка: Antibiotic

Материалът се публикува с подкрепата на Antibiotic – Razgrad AD.