Днес е студентският празник. За безопасното протичане на 8-и декември до неделя екипи на "Пътна полиция", "Пожарна безопасност" и "Охранителна полиция" ще повишат контрола по пътищата и подстъпите към зимните курорти Пампорово, Боровец и Банско, към които ежегодно на този път се насочват студентите за празника. Засилени ще са проверките за шофьори, които са под влиянието на алкохол или наркотични вещества. Завишен ще бъде и контролът над общоопасните средства като оръжия и пиротехника. "Охранителна полиция" ще извършва проверки за празнуващи, които носят оръжие. Най-засиленият контрол в София ще бъде в "Студентски град".

"Днешният ден е празник на младостта, стремежа към знание, просперитет и бъдеще. Съвременното образование и днешните технологии дават огромни възможности и премахват всякакви граници и бариери. Вие имате шанса да добивате знания от всички сфери на познанието, да пътувате, да се запознавате с опита на успелите", казва в приветствието си към студентите за днешния им празник министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Вашата висока академична подготовка ще допринесе за развитието на държавата, за просперитета на света и за личното Ви благоденствие и щастие. Все пак се надявам да използвате своя потенциал в нашата страна, защото тя се нуждае от модерно образовани специалисти като Вас. Уверен съм, че с образованието, което получавате тук в България, можете да направите страната ни такава, каквато я виждате в мечтите си, отбелязва образователният министър.

"Колкото и важни да са успехите и целите за бъдещето, не забравяйте и, че днес е най-хубавото време от вашия живот. Време, в което да мечтаете, да се влюбвате, да градите собствените си ценности и да добивате гражданско съзнание, и позиции по всички въпроси на обществения живот.

Сега е времето да научите и урока за това, че трудностите и предизвикателствата раждат уменията и силата да се справите с тях - и сега, и в бъдеще.

На преподавателите във висшите училища пожелавам да са все така всеотдайни и да бъдат високоотговорни към своите студенти. Зная колко много правите във всеки един ден и го оценявам високо! Рейтинговата система на висшите училища в Република България, която излезе преди дни, показа колко много е постигнато през последните години във висшите училища на страната ни! Това са постижения, с които всички ние трябва да се гордеем! Сигурен съм, че заедно ще постигаме още много и ще доказваме, че знанието е най-важната предпоставка за успеха. Честит празник!", пожелава в приветствието си министър Галин Цоков.

"Българските студенти са доказали, че имат потенциала, енергията, ума и таланта да променят България", написа във фейсбук президентът Румен Радев в честитката си към студентите.

Студентският празник не беше подминат и ит депутатите. Днешното им заседание започна с декларация от парламентарната група на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), посветена на празника на българските студенти - 8 декември.

Днес празнуват българските студенти и искаме да ги поздравим навсякъде по света, и благодарим за всяко "ще се върна, щом съм готов да помогна на България", заяви Мирослава Петрова от ПП-ДБ.

Студентският празник датира от 8 декември 1903 година, когато за първи път се отбелязва у нас като празник на единствения тогава в Княжество България университет - Висшето училище след решение на Академичния съвет от 30 ноември 1902 г. В решението се определя честването да бъде на 8 декември, когато се почитали Свети Седмочисленици, сред които и свети Климент Охридски.

През 1916 година за първи път 8 декември се отбелязва като студентски празник.

Празнуването на този ден е отменено след 1944 г. и датата е заменена със 17 ноември - Международен ден на студентската солидарност.

На 8 декември 1962 г. честванията на Софийския университет "Свети Климент Охридски" са възстановени. Понастоящем патронният празник на най-старото висше учебно заведение у нас е на 25 ноември.

На 28 октомври 1994 г. Съветът на ректорите на висшите училища обявява 8 декември за неучебен ден и за празник на българските студенти.

През годините 8 декември  продължава да обединява българските студенти с изключително популярния им празник.

Подобряване на реализацията на завършилите висши училища на пазара на труда, повишаване на дела на чуждестранните студенти и увеличаване на броя, както и на влиянието на научните публикации на българските висши училища - тези основни тенденции в Рейтинговата система на висшите училища в България за 2023 г. отчете министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков при представянето на 13-ото й издание на 1 декември т.г. Той уточни, че данните в нея се използват за формиране на национални политики във висшето образование.

Резултатите показват, че най-ниска безработица (под 1%) има сред завършилите професионалните направления: "Медицина", "Фармация", "Стоматология", "Военно дело" и "Математика", а най-висока - сред завършилите "Социални дейности" (3,4%).

Най-висок среден облагаем доход получават завършилите "Информатика и компютърни науки" и "Военно дело" (над 4000 лв.), следвани от тези, които са завършили "Металургия", "Математика", "Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми", "Комуникационна и компютърна техника" и "Национална сигурност" (между 3000 и 4000 лв.).

На ниво конкретно висше училище най-висок среден облагаем доход имат завършилите "Информатика и компютърни науки" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - 6469 лв. (при 5592 лв., регистриран през миналата година), следвани от завършилите същото направление в Нов български университет - 5 767 лв. (при 4333 лв. през миналата година).

Средният успех от дипломата за завършено средно образование на приетите в първи курс студенти в страната, като цяло е 5,08, което е най-високото измерено ниво от 2013 г. По конкретни висши училища с най-висок успех от средното образование са приетите първокурсници в направлението "Информатика и компютърни науки" на Софийския университет (5,75), следвани от тези, приети в направленията "Обществени комуникации и информационни науки" на Американския университет и в "Медицина" на Медицинския университет в София (5,72).

Трите професионални направления с най-много действащи студенти през 2023 г. са: "Икономика" с 24 906 студенти, "Педагогика" (16 900) и "Медицина" (12 660). Най-малко студенти се обучават в направлението "Теория на изкуствата" - 48.

Висшето училище с най-голям брой действащи студенти е Софийският университет "Св. Климент Охридски" - 19 167, следвано от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" с 16 226 и от УНСС с 14 358 студенти.

Две са висшите училища, които имат под 100 студенти. 85 студенти има в Театралния колеж "Любен Гройс", а 94 са студентите в Европейския политехнически университет в Перник.

В рамките на последното десетилетие делът на чуждестранните студенти в България се удвоява - от около 4 процента през 2013 г. до над 8 процента от действащите студенти през 2023 г. Делът на чуждестранните студенти е най-голям в направленията: "Медицина" (57% от действащите студенти), "Стоматология" (46%) и "Ветеринарна медицина" (31%). В страната има 128 съвместни програми, предлагани от български висши училища в партньорство с чуждестранни образователни институции. В подобни програми през 2023 г. са се обучавали 2,8 на сто от действащите студенти в страната.