С промените в закона се въвежда нова категория "терени за озеленяване в жилищни квартали", като намерението е да се защитят зелените площи в междублоковите пространства.

Инициативата е на Столична община, предложението за законови промени е на МРРБ, а вчера МС прие проекта за изменения в Закона за устройство и застрояване на Столична община. Законът е от 2007 г., и е изменян досега във връзка със строителството на метрото.

Друга промяна в закона е увеличението на отстоянията от съседни сгради при строителството на общежития и апартхотели. "Такъв е случаят при блоковете 19, 20 и 21 в "Младост", където спрях строителството на подобна сграда. Тя беше обявена като общежитие, което дава възможност за по-малки отстояния и по-малко паркоместа", обясни кметът Фандъкова.

При новото строителство на високите сгради ще се гарантира транспортният достъп.

Въвеждат се и допълнителни изисквания за издаване на разрешителни за строеж. За сгради над 50 м и разгъната площ от над 20 000 кв. м разрешително ще се дава само, след като Столичният общински съвет одобри обемно-пространствените планове за всеки обект.

По мнението на Фандъкова "в историческия център на града не трябва да се разрешават високи сгради и също така небостъргачи не бива да спират въздуха от планината Витоша и гледката към нея". Според кмета има други зони, подходящи за високо строителство - например бул. "Цариградско шосе".