Алепу е блато-лагуна, което се намира в южната част на черноморското ни крайбрежие, на 6.5 километра южно от Созопол. Отделено е от морето с ивица пясъчни дюни, които също са защитена местност. Блатото е дълго 3,3 километра и широко до 320 метра. Мястото е от особена важност като местообитание на множество защитени видове водолюбиви птици.

Блатото е зарибено с щуки и вече почти няма птици, сигнализираха от "Зелена партия", "Екогласност" и "Партия на зелените".

Пътищата в района са недостъпни, сложени са незаконни мантинели и бариери, за да се ограничи достъпът до нарушенията, казаха от "Екогласност".
Сред затворените шосета са старият път покрай "Смокиня" и пътят покрай курортно селище "Свети Тома", таксите за преминаване са от 2 до 20 лева.

От "Зелена партия" са изпратили отворено писмо до премиера Бойко Борисов с искане да се спази тримесечният срок за разглеждане на проектозаконите на гражданските организации.
От партията са внесли преди година Законопроект за връщане на заграбените чрез замени гори и земи, който обаче още не е подложен на разглеждане от парламента.

Еколозите се обявиха и против текста от заключителните разпоредби на Закона за Черноморското крайбрежие, който позволява реализирането на всички инвестиционни намерения за строителство в 100-метровата брегова ивица, заявени до влизането му в сила.
В момента текстовете се разглеждат от парламента.