Петко Петков е транспортиран във великотърновската болница с линейка, охранявана от пет полицейски коли.

Убитият служител на  Специализирания отряд с борба с тероризма (СОБТ) се казва Емил Шарков. По информация на медицинския екип от ВМА, той е бил прострелян в областта на шията и е починал на място. Емил Шарков е роден през 1974 г. в Свищов. Той е дългогодишен служител на СОБТ – в отряда е от 1999 г. Женен е, има едно дете.

Вижте снимки от драмата в Лясковец>>>

Директорът на лечебното заведение д-р Стефан Филев съобщи, че Петков е с няколко огнестрелни рани в корема. Той е бил в шоково състояние, но контактен.

Сапьори унищожават чрез контролирани взривове боеприпасите на Петков - сериозен боен арсенал, натрупан в жилището на мъжа, съобщи TV7.

Около 6 часа тази сутрин при спецоперация на МВР 53-годишният безработен мъж откри огън, като уби на място служител на СОБТ и рани други трима полицаи. Малко след 11.30 ч. Петков е обезвреден и задържан.

Ранените бяха транспортирани с военен самолет "Спартан" във ВМА в София.
И тримата - на 31, 32 и 35 години - са с огнестрелни рани на горни крайници, без опасност за живота.
Ръката на единия от пострадалите е в много тежко състояние и предстоят множество операции.

Петко Петков е държал като заложник майка си. Останалите живущи в кооперацията са били евакуирани на последния етаж, като за живота им не е имало риск, съобщи bTV.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви пред депутатите, че мъжът е имал две ловни пушки и две ловни карабини. Оръжието е законно, но през 2012 г. разрешителното е изтекло.

Йовчев каза още, че решение за операцията е било взето на 13 март, след като е взета предвид наличната информация за Петко Петков - заплахи към учениците от близкото училище и демонстрирана от 2011 г. изключително висока степен на агресия спрямо околните.

През 2012 г. е била планирана операция на баретите за неговото обезвреждане, но по разпореждане на тогавашния главен секретар на МВР Калин Георгиев акцията не е била проведена.

След новите сигнали, че Петков заплашва да стреля по деца, в 00.00 часа на 14 март започнал инструктаж за провеждане на операция срещу него, такъв бил проведен и в 4,00 ч.

"В 6 часа тази сутрин започва операция. В този момент Петков открива стрелба. От проникващата група са ранени двама души от рикошети от куршумите. Служителите на МВР се изтеглят и отново подават команди да се предаде. Лицето заявява, че ще се предаде, след което незабавно открива огън по осигуряващата група, която е извън апартамента. Тогава загива на място служител на СОБТ, а друг е ранен", разказа още Йовчев.

Министърът увери, че ако има виновни за трагичната развръзка, ще иска оставки, своя вина обаче за момента не виждал.