"Мигрант е бил застрелян при опит за влизане в България", пише Ройтерс, като цитира изявлението на главния секретар на МВР Георги Костов пред БНР. По думите на Костов, съотношението е било трима служители на МВР срещу 54 незаконни имигранти, които са оказали съпротива.

Това е първият известен случай на фатална полицейска стрелба от началото на мигрантската криза, коментира АФП.

Би Би Си описва накратко случилото се, като в информационна бележка на сайта си помества карта с обозначеното място на инцидента. Българският премиер Бойко Борисов напусна провеждащата се в Брюксел среща на върха на ЕС, на която се обсъждаха мерките за ограничаване на бежанския поток, заради стрелба на българо-турската граница, съобщава още британската медиа.

ТАСС информира подробно за инцидента в района на град Средец и в отделна статия съобщава за спешното завръщане на премиера Бойко Борисов от Брюксел.

Афганистански мигрант бе убит от български граничари в четвъртък вечер, докато се е опитвал да влезе нелегално в България, съобщава канадският вестник La Presse.

Драмата, която съвпада с приемането на „съвместен план за действие“ от ЕС и Турция с цел овладяване на мигрантския поток, е първият случай на фатална стрелба от страна на силите за сигурност от началото на бежанската криза в Европа. Афганистанец, който се е опитвал да премине нелегално от Турция в България, е бил застрелян в четвъртък вечер. Инцидентът се е случил малко преди ЕС да успее да постигне споразумение с Турция относно овладяването на бежанската криза, коментира френският вестник L’Express.

Вътрешното министерство на България обясни, че жертвата е била част от 50 афганистански мигранти на възраст между 20 и 30 години, които са били задържани след преминаването си на българска територия близо до град Средец. Мигрантите не са били въоръжени, но са оказали съпротива. Един от граничарите е стрелял предупредително. Според него загиналият е ранен от рикоширал куршум.

Извънредната ситуация със смъртта на афганистански мигрант предизвика вълнение сред европейските политици, пише Deutsche Welle.
Това е поредният аргумент в полза на това колко важна е настоящата дискусия за бежанците“, коментира председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Междувременно новият шеф на оперативния щаб за проблемите с бежанците в Берлин Петер Алтмайер заяви за „Дойчландфунк“, че Германия е против „всякакви огради и стени“ и отхвърля изграждането им между държавите в общността. Той обаче предупреди потока от бежанци и мигранти, насочил се към Европа, че „ние нямаме отворени граници“.
Алтмайер подчерта, че Берлин е заинтересован от ефективна защита на външните граници на ЕС и от по-тясно сътрудничество с Анкара за реално ограничаване на достъпа на бежанци и мигранти по суша до Европа.

Британският вестник The Independent съобщава, че „бежанец е застрелян от българската полиция при границата с Турция“.

Euronews предава, че мигрант е прострелян от българската полиция и е починал на път към болницата.

На границата между България и Турция се стигна до драматичен инцидент: служител на българската гранична полиция рани смъртоносно афганистански мигрант, който – по думите на вътрешното министерство в София – е опитал да влезе нелегално на територията на страната, пише германското издание Der Spiegel.

Новината е отразена дори от австралийското радио ABC, което коментира, че инцидентът е първият смъртен случай от началото на бежанската криза в Европа.

От Върховния комисариат на бежанците към ООН в България осъдиха случилото се и призоваха разследването да бъде незабавно, задълбочено, прозрачно и независимо.

Плановете за бариери, огради и полиция няма да разрешат проблема с отчаяните хора. Осъждаме това, че се е стигнало до смърт на търсещ човек закрила от Афганистан и че това се е случило, докато той се е опитвал да стигне до безопасността на България и да упражни своето универсално човешко право да потърси убежище.“, заяви говорителят на ВКБООН за България Борис Чеширков, като призова страната да не връща обратно мигрантите.