Стотици се събраха в Кърджали, за да изпратят в последния му път отец Боян Саръев, наричан "Кръстителя на Родопите". Той беше погребан в двора на църквата "Свето Успение Богородично", в която служи повече от 30 години. Повече от два часа продължи поклонението пред тленните останки на отец Саръев, съобщи БНР. 

Свещенослужителят почина на 27 декември в местната болница.

Снимка: БТА

Да се простят дойдоха за негови близки, приятели, съратници, както и много непознати, за които свещеникът ще остане духовният им водач, осветявал над 3 десетилетия пътя им в християнската вяра.

Пловдивският митрополит Николай поведе траурната служба в храма "Свето Успение Богородично" в квартал "Гледка" в Кърджали, с която изпращат в последния му път отец Боян Саръев.

"Той бе много добър човек, човек с мисия. Светъл му път", каза Христина Узунова, дошла за последен поклон.

"Отец Сарев бе уникална личност в регион, в който по-голямата част от населението изповяда друга вяра. Бе истински човек и християнин", пък бяха думите пред БТА на Димитър Габеров, който е от Пловдив, но живее в Канада. Габеров разбрал за кончината на отеца на летището при прибирането си от Канада. "Казах си, че обезателно трябва да съм на поклонението", споделя той. 

Отец Боян Саръев

Снимка: "Булфото"

Отец Боян Саръев е роден на 5 май 1956 г. в крумовградското село Жълти Чал. Завършва средното милиционерско училище и работи като сержант в Крумовград и София. През 1985 г. завършва школата на МВР в "Симеоново".

Със своята дейност той е известен не само в област Кърджали, но в цяла България, а и извън пределите ѝ. През май 1990 г. е ръкоположен за дякон, а по-късно и за свещеник в Пловдивската епархия. Служи в храма "Успение Богородично" в Кърджали през последните 30 години. От 1990 г. е основател и председател на Движението за християнство и прогрес "Св. Йоан Предтеча". Развива широка благотворителна, образователна и мисионерска дейност сред населението в Родопите, където кръщава много помаци и български турци.

Пловдивският митрополит Николай поведе траурната служба в храма "Свето Успение Богородично"

Снимка: БТА

За отец Боян Саръев и неговите земни дела може да се каже много. В продължение на 20 години, отец Боян Саръев изхранваше целогодишно близо 100 човека в разкритата трапезарията при храм "Св. Успение Богородично" в кв. "Гледка".

Той бе един от първите в област Кърджали, изразили готовност да приемат бежанци от Украйна и призова за разбиране и взаимопомощ местното население и власти. И подслони бежанскии семейства през пролетта на 2022г., а през май дори въведе в Христовата вяра четири украински деца.

През пролетта на тази година той подмени изцяло иконостаса на храм "Св. Успение Богородично" в кв. "Гледка", поставен от основаването на църквата през 1939г., както и стенописите в нея. Тогава свещеникът каза за БТА:

"Винаги съм искал, както съм тук над 30 години, да го подменя, но все не са стигали средствата. Твърде много работа се отметна тук и от една обикновена селска църквичка това място се превърна в православно духовно средище не само за кърджалийци и за Родопите, но и за цялата страна, защото хора идват от цяла България. Та така или иначе трябваше да се направи нов иконостас, нямаше и стенописи".

През 2014 г. в интервю за БТА отец Боян Саръев казва: 

"Трябва чудо да стане, за да може българският народ да се съвземе, да живне и да тръгне нагоре. А чудеса стават там, където се срещат божието безкрайно милосърдие и силната човешка вяра."

За да отдаде последна почит към блаженопочиващия, пристигна и бившият кмет на Кърджали Хасан Азис. През последните 20 годни имах възможността да работя с отец Боян Саръев. Ние вървяхме по своя път винаги в дух на толерантност, разбиране и уважение като институции, каза за БТА Азис. Той извървя живота си в името на християнството. Кърджали загуби един човек, който бе отдаден на делото и даде пример за отношение към хората, независимо от техните пол, вяра и народност, посочи Азис. Със своето спомоществователство, отношение към бедните, вярващите и децата той изпълни своята мисия в цялост, добави Азис.