Шествие под мотото "За защита на традиционното християнско семейство. Срещу антисемейните закони и антидетските политики" премина в центъра на столицата в отговор на започващия по-късно Софий прайд. Сборният пункт бе НДК в 12 часа.

Вижте снимки >>

В шествието се включиха стотици с балони на цветовете на българското знаме, според които няма нищо по-важно от защитата на традиционното българско семейство.

Сред организаторите на събитието бяха "РОД ИНТЕРНЕШЪНЪЛ" и ВМРО, а демонстрацията става ден след началото на предизборната кампания.

Снимка: БТА

"И религията, и биологията са единодушни - има два пола и семейството е съставено от мъж, жена и техните деца. Всичко друго е отклонение от нормите. Всичко друго е извращение", заяви евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки. Затова ние отказваме тази пропаганда, категоричен беше той.

Снимка: БТА

"Морално разложени типове се опитват да ни кажат, че ненормалното е нормално, отбеляза Джамбазки пред стотиците участници в митинга пред НДК. Той разкри, че масово международни компании у нас карат своите служители да присъстват на гей парада днес, наречен от Джамбазки "позорище". Не се притеснявайте да се изразявате свободно, агресията не идва от нас. Езикът на омразата не идва от нас", обърна се към множеството Джамбазки.

Снимка: БТА

Той припомни как от ВМРО се опълчиха на провеждането на първия гей парад още през 2009 г. Беше ни обяснявано, че това е просто едно забавление, искали да се разходят и да си развеят знаменцето, което откраднаха от децата. Върнете дъгата на децата, тя е тяхна, а не на вашите тревожни мозъци, призова Джамбазки. И посочи, че години по-късно организаторите на прайда и съмишлениците на ЛГБТ искат вече да имат повече права и да променят законодателството. Какви права нямат? Имат всякакви права. Никой не им забранява да живеят, както искат, но да не ни го натрапват, заяви евродепутатът от ВМРО.

Джамбазки заклейми пропагандата в полза на педофилията в македонския филм от филмовия гей фест, който разказва за приятелството между 9-годишно момче и възрастен гей мъж. Педофилията трябва да бъде наказателно преследвана. За педофили - смъртно наказание, отсече евродепутатът.

"Бъдете горди с позицията, която защитавате, обърна се той към присъстващите родители и цели семейства, излезли да защитят традиционното семейство и обявили се срещу антисемейните политики и развращаването на децата от най-ранна възраст. Тази позиция в момента в Европа е малцинство, но това не трябва да ни плаши", предупреди Ангел Джамбазки. Да живее традиционното българско християнско семейство, да живее България, призова евродепутатът от ВМРО.

Снимка: БТА

Участниците скандираха "Не искам в моя град да има гей парад", "Върнете дъгата на децата", "Мъж и жена е равно на деца".

Шествието преминаха по бул. "Витоша", пред Министерския съвет и парламента, за да бъде чут техния глас.

Протестно шествие и във Велико Търново

Шествието в защита на традиционното християнско семейство във Велико Търново затвори движението от паметника "Майка България" до Съдебната палата. Около 50 семейства с децата си се обявиха против "София прайд" на хората с различна сексуална ориентация и настояха за отхвърляне на джендър идеологията.

Традиционното българско семейство се оказва, че не е нормално, а от Европа идват нови стратегии, в които децата са по-отделени от семейството и родителите си, заяви Красимира Станева от сдружение "Род Интернешънъл", организатор на протестното шествие в града:

"Обикновените хора не са на мода, никой не е в наша защита, никой не ни подкрепя, никой не ни помага. В момента на мода са другите, различните. Това нещо се насажда и в училище, децата смятат, че това е модерно, в семейството не можем да го променим".

Шествието премина без инциденти в центъра на града.

"Думата джендър на моето дете не мога да му обясня какво означава, искам да го науча какво е истинско семейство", каза майка.

"На семейството не му е наред това, че се опитват да прокарат различни идеологии, които са различни от българската традиция", допълни друг участник в шествието.

"Като майка не съм съгласна с това да разделяме едно семейство и да твърдим, че там може да има нещо по-различно от мама и тате", категорична беше друга майка.