Над 300 работници от затворените фабрики за спиртни напитки, собственост на задържания Миню Стайков, се събраха пред сградата на Районния съд в Карнобат. Те очакват съдът да реши дали ще бъде удължен срока, в който фабриките да останат запечатани, предаде БНР.

От Агенция "Митници" искат двумесечно запечатване на складовете на винпрома в Карнобат заради установени тежки нарушения. В момента изтича наложеното запечатване на складовете за 48 часа. Това доведе до масово недоволство на служителите на складовете. От агенцията дадоха информация само за едно от нарушенията. Открито е специално монтирано устройство - кран, от който може да се отвежда спирт без той да се декларира пред държавата. От агенцията твърдят, че щетите може да се окажат големи, тъй като на 100 литра се плаща 1000 лв. акциз. Разпространиха и видео, на което се вижда въпросния кран.

Работниците на бизнесмена Миню Стайков, задържан в ареста заради обвинения в данъчни престъпления и пране на пари, вече трети ден протестират с искане да бъдат върнати на работните им места.

Днес те блокираха за кратко движението на колите на 3 пешеходни пътеки в Карнобат. Жандармерия охраняваше железопътната линия Бургас-София, която се намира в непосредствена близост до завода и вчера за три часа беше блокирана.

Протестиращите работници се събраха и снощи за два часа на централния площад в Карнобат.

Близо 10 милиона лева са загубите за двата дни, в които производството е спряно, каза търговският директор Емил Пилев.

"Ние при това положение на практика затваряме бизнеса на цялата фирма и всичките тези хора остават на улицата. Това е половината град, плюс това около нас има много други фирми, които зависят от нас - доставчици на грозде, доставчици на материали, банки", допълни той.