Стотици медицински лица се събраха на пл. "Независимост" на протест за достойни заплати в днешния Световен ден на медицинските сестри, понесли символични самолетни билети, на които пише "Тръгвам си".

Облечени в бели престилки, те изсигнаха плакати, на които пише:"Днес протест, утре стачка", "Здравните грижи сега", "Искаме стабилност на здравеопазването" и други.

Снимка: БТА

Протестът ограничи движението по бул. "Цар Освободител" и бул. "Дондуков".

Снимка: БТА

В протеста участват специалисти по здравни грижи от цялата страна - медицински сестри, акушерки, фелдшери, медицински и рентгенови лаборанти, рехабилитатори.

Вижте галерия от 5 снимки на протеста в бяло >>

"Нощен труд, работа в почивни дни - на месец 650-700 лева. Според нас заплащанията са абсолютно мизерни и не оправдават работата", каза участничка в протеста.

На протеста бе приета протестна декларация, в която медиците заявяват, че са най-многочислени в сектор "Здравеопазване" и поискаха политическо съгласие в сферата, промяна на модела за финансиране, стартова заплата в размер на три минимални работни заплати за медицинските служители, както и разработване на дългосрочна стратегия за развитие на системата и възможност за кариерно израстване.

Медиците обявиха, че не приемат пренебрежетелното отношение към професията си и обявиха готовност за протестни действия, докато не бъдат изпълнени исканията им. В първия работен ден декларацията ще бъде входирана във всички институции, които имат отношение към нея.

Според протестиращите основните проблеми пред съсловието са недостигът на кадри, липсата на работещи млади специалисти в здравната система, ниските възнаграждения и липсата на диференцирано заплащане, недостатъчните възможности за продължаващо обучение и кариерно развитие и др.

В сряда министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се срещна с председателят на Асоциацията Милка Василева, а по нейните думи протестът днес не е за свалянето на Ананиев, а за да се чуят проблемите на съсловието.

От началото на годината до момента 386 медицински сестри са напуснали страната и работят в чужбина. В момента у нас работят около 25 000 медицински сестри, въпреки че в системата са нужни поне 30 000. Акушерките са около 4000, необходими са още толкова.

След приключването на протеста на обяд ще бъдат наградени най-добрите професионалисти по здравни грижи за 2017 г. и победителите в Националния конкурс за есе "Предизвикателството да работя в България", организиран от здравния сайт Clinica.bg и БАПЗГ.

 12 май - Световен ден на медицинските сестри

Първоначално денят е честван в началото на май. През 1974 г. се избира датата 12 май, когато е родена почитаната сестра Флоранс Найтингел. Тя се счита за основателка на сестринската професия. Найтингел сформира група санитарки, с които да оказват помощ на ранените по време на Кримската война. Благодарение на нейните умения и нови техники на грижи за болните, смъртността в лазаретите спада драстично. След войната пише и няколко книги, които по-късно са използвани като учебници по здравни грижи.

Флоранс Найтингел успява сама да набере средства за построяването в Лондон на първото училище за милосърдни сестри към болницата "Свети Тома".