Стотици изпратиха починалата от COVID-19 д-р Илияна Иванова в Сливен.  Медици от всички заведения в града, нейни пациенти и близки си взеха последно сбогом пред МБАЛ "Д-р Иван Селимински", където тя работеше.

С минута мълчание и нестихващи аплодисменти бе почетена паметта на д-р Иванова. Тя бе погребана в следобедните часове в тесен семеен кръг.

От понеделник медиците в болницата ще бъдат помолени доброволно да отидат да работят месец в Инфекциозното отделение, защото има недостиг на персонал, съобщи пред събралите се медици директорът на здравното заведение д-р Василав Петров:"Д-р Иванова през целия си живот беше посветена на медицинската професия така, както много малко хора са го правили," каза д-р Богдан Сотиров, председател на регионалната колегия на Български лекарски съюз Сливен".

"Д-р Илияна Иванова ще бъде пример за всички във нейната всеотдайност и дълга. Не говорим за Хипократовата клетва, която е. Тук говорим за още по-високо измерение, защото тя работи до последно на най-натоварения фронт и даде живота си".

Снощи колегите й също събраха на мълчаливо бдение, придружено с аплодисменти и сирени за в нейна памет. Цяла нощ свещите пред Спешното отделение горяха, а колеги на починалата лекарка оставяха цветя и направиха кът в нейна памет.

Илияна Иванова е на 43 години и е от медиците на първа линия в борбата с COVID-19. В четвъртък сутринта тя постъпва като пациент в инфекциозното отделение, в което работи. Състоянието й се влошава за часове и е преместена в реанимация. В петък сутринта е интубирана, а вечерта губи битката с болестта. Тя е първата жертва на коронавируса, отнела живот на медик у нас. Ден след нея почина и лекарка от Спешна помощ в Александровска болница в София.

Колегите й споделиха колко е била всеотдайна в работата си и лекар до последен дъх.

Снимка: БТА

"Изключително сърцат лекар, изключително отзивчив" - така д-р Юлия Бянкова описа починалата си колежка:  "Чисто човешки емоции ме вълнуват и мен лично, и моите колеги в този момент. Още веднъж искам да изкажа най-искрените си съчувствия към семейството".

Тереза Христова е работила с д-р Иванова в Спешна помощ от първия ѝ ден в болницата в Сливен цели 13 години.

Снимка: БТА

"Няма втори като нея - отзивчива, обичаше си работата. Държеше се към екипите така, както към пациентите".

"Не вярвах в аплодисментите, но сега вярвам, че тя заслужава най-силните аплодисменти, защото даде живота си, за да лекува и щеше да го направи хиляди пъти отново и отново. Аплодирайте силно, за да се чуят аплодисментите ви до Небето. Поклон! Обичаме те!!!", сподели и Весела Колева.

Снимка: БТА

След загубата на д-р Иванова медиците на първа линия са притеснени. Цялoтo ceмeйcтвo нa д-р Иванова e зaрaзeнo c кoрoнaвируc. Cъпругът й, кoйтo cъщo e инфeкциoниcт в oтдeлeниeтo нa МБAЛ "Д-р Ивaн Ceлиминcки", e c пoлoжитeлнa прoбa и нe e нaпуcкaл лeчeбнoтo зaвeдeниe. В бoлницaтa ca приeти и 12-гoдишнoтo мoмчeнцe нa лeкaрcкoтo ceмeйcтвo, кaктo и бaбa му и дядo му. Тe cъщo ca дaли пoлoжитeлни прoби зa вируca.

В Инфeкциoзнoтo oтдeлeниe вeчe имa 6 бoлни мeдици и една санитарка. Eднa oт мeдицинcкитe cecтри e в пo-тeжкo cъcтoяниe. Зaрaди гoлeмия брoй зaрaзeн мeдицинcки пeрcoнaл тaм, oт 4 мaй в Инфeкциoзнoтo щe бъдaт кoмaндирoвaни мeдици oт други oтдeлeния, нa първo врeмe мeдицинcки cecтри.

От Българския лекарски съюз в понеделник откриват дарителска сметка за подпомагане на семействата на медици, загинали от коронавирус. Защото е по-важно от всякога лекарското съсловие и обществото да бъдат сплотени и да не остават безучастни към болката на другите. Ще преведат 5000 лева на близките на доктор Иванова.

"Да запалим свещ на прозорците си тази вечер в памет на д-р Иванова, която загуби живота си докато се бореше да спаси нашите", е призивът към българите, отправен във Фейсбук.

Ще има ли нови мерки за защита на лекарите

Няма измислени нови мерки за защита на лекарите, трябва стриктно да се спазват тези, които са установени в България и в света, коментира министърът на здравеопазването Кирил Ананиев във връзка с първите у нас смъртни случаи на лекари в битката с COVID-19. Това са два случая, които наистина са много болезнени и се отразиха много силно в обществото, посочи той. Всички противоепидемични мерки ще продължат да се изпълняват и за в бъдеще при още по-строг контрол от регионалните здравни инспекции: санитаро-хигиенните условия, носенето на всички предпазни средства, когато се работи с пациент с коронавирус, да се спазва необходимата дистанция и всички предпазни средства да са налице, каза здравният министър.

Председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски отбеляза, че, независимо от разхлабването на мерките, трябва да бъде устойчива тенденцията за непрекъснато укрепване на болниците, снабдяването и презапасяването им с индивидуални защитни средства, с лекарства, обучението на персонала за взаимозаменяемост. Тенденцията е устойчива - 11 процента от медицинския персонал се заразяват на този етап, коментира той.