Това каза директорът на Катедрата по съдебна медицина в Александровска болница доц. д-р Станислав Христов, след като представи поредната съдебномедицинска експертиза по делото за убийството, предаде  „Фокус”.

На 5 декември 2008 г. 20-годишният студент по медицина Стоян Балтов беше пребит до смърт пред дискотека “Амнезия“ в Студентски град. Обвиняеми са Александър Данаилов, Вили Георгиев и Светлозар Стоилов.
В края на юни съдия Петя Крънчева даде дълга "ваканция" - до 4 октомври, заради отсъствието на адвокатката на Стоилов. От нейно име беше представена молба за отлагане, тъй като детето й било в болница и тя трябвало да се грижи за него.

Днес Софийският градски съд даде ход на делото и започна разпити на вещите лица.

Доц. Христов заяви още, че става въпрос за целенасочени удари с различни части на обувки.
"Имаме няколко извършители, които целенасочено са ритали Стоян Балтов в главата. Различава се един вид грайфер, но има други следи, които насочват за още няколко вида обувки. Това не са случайни удари, те са силни и жестоко насочени", каза експертът. Той уточни, че ударите са множество, нанесени със стереотипност и са довели до смърт.

Експертът обясни, че Стоян Балтов е получил множество удари в областта на главата и шията, вследствие на които са се получили определени изпъкнали и вдлъбнати елементи. Студентът е получил и характерно увреждане в областта на дясната част на челото и слепоочието, има много кръвонасядания и охлузвания.
Момчето не е оказвало съпротива, а ударите са продължили да се нанасят.

Патоанатомът посочи, че всяко действие преди, по време и след експертизата е било заснето с фотоапарат. Той посочи, че не може да се определи с кои обувки са нанесени ударите, тъй като обувките, които са иззети, нямат биологичен материал.

Експертът каза още, че на убития е приложен „ефектът на боздугана”. Той се определя от голямата дъга на размаха на движение на крака и при контакт с определена част от тялото цялата кинетична енергия се предава в контактната точка.

Делото продължи в 15 часа, като прекъсването се наложи заради неявяването на вещото лице Мария Грозева, която заедно с още две вещи лица представи друга съдебно-медицинска експертиза по делото.
Тримата експерти са прегледали задържаните в нощта на инцидента, предаде БГНЕС. Пред магистратите доц. Грозева заяви, че един от подсъдимите е бил с навехнат крак. "Тези момчета се бяха състезавали колко повече алкохол да изпият. Направи ми впечатление, че бяха много пияни", допълни тя.

Следващото заседание по делото е на 6 декември - Никулден. Тогава трябва да бъдат приети съдебно-психиатричните експертизи, според които тримата обвиняеми са вменяеми. След което ще започнат пледоариите, които евентуално ще продължат и на 18 декември, и трябва да бъде произнесена присъда.