Конкурсът Web Report обединява медиите - малки и големи, национални и регионални, в каузата за чиста журналистика. Това е конкурс на обединение във време на разделение. Това каза пред БНР Калина Петрова, заместник главен редактор на портала Dir.bg, организатор на конкурса за свободна и чиста и журналистика. Web Report се организира за седма поредна година.

"За Dir.bg това е кауза - да бъде поднесена още една трибуна за качествената журналистика в България", отбеляза още Калина Петрова, припомняйки, че до крайния срок за изпращане на материали остават броени дни - до 30 април

"Важно е да се отбележи, че това е конкурс между отделните автори, а не между отделните медии. В него могат да се включат както професионалисти, така и студенти, ученици и дори автори без опит.

Нелеката задача по оценката им има компетентно жури от колеги журналисти със забележителен опит в медиите. Това са генералният директор на БТА Кирил Вълчев, Евгения Атанасова - журналист и продуцент в БНТ, журналистът и писател Анна Заркова, Ива Дойчинова - програмен директор на Радио "Фокус", Методи Владимиров - изпълнителен продуцент "Новини" в NOVA и Ваня Николова - журналист и сценарист.

Сред новите членове на журито в седмото издание на конкурса са журналистът на bTV и водещ на знаковото обзорно актуално предаване "120 минути" Светослав Иванов, главният редактор на "Капитал" Алексей Лазаров и главният редактор на Dir.bg Никола Костадинов.

Оценката си за материалите ще дадат още главният редактор на OFFNews.bg Владимир Йончев, Найден Тодоров - председател на Българската асоциация на спортните журналисти, Ирина Велева - главен редактор "Мениджър Нюз", Евгени Димитров - основател на агенция "Булфото", Илияна Захариева - директор "Корпоративни комуникации", А1, Николай Петров - старши редактор и водещ на програма "Хоризонт", БНР и Александър Попов - главен редактор на Dnes.bg.

Критериите, по които се оценяват материалите, са обществена значимост, информативна стойност, обективност и достоверност на материалите, творчески подход и не на последно място журналистическо майсторство.

Материалите следва да са публикувани на уебсайт, личен блог или в официален профил на кандидата, да са оригинални, авторски, на български език - разследвания, коментари, интервюта, очерк портрети, фото и видеорепортажи, както и подкаст, поясни Петрова. И добави: 

"Търсим онези журналисти, които пишат не само с перо и сърце, но и които проверяват своите източници, спазват стандартите на журналистиката, не подвеждат злоумишлено аудиторията и не обслужват лични, корпоративни или политически интереси. Във времената, в които живеем на дезинформация и фалшиви новини, това е изключително важно". 

На въпрос дали могат да участват и т. нар. инфлуенсъри, които по думите на водещата Ирина Недева все повече си пробиват път и в електронните медии, Калина Петрова обясни: "Те просто трябва да бъдат автори и да отговарят на критериите, посочени в конкурса".

На въпрос променила ли си е качествената среда в журналистиката и дали посоката е към добро заместник главният редактор на Dir.bg обясни: "Аз имам удоволствието да работя в медия, чиято публичност и собственост е ясна. В медия, в която се спазват стандартите на журналистиката, непроверена информация не се пуска, спазва се политическият баланс или този между спорещи страни. В публичното пространство се прокрадва тезата, че си пробиват път не само фалшивите новини, но и корпоративният или политически натиск в дадени медии. Лично аз не съм се сблъскала с това". 

Попитана какво мисли за смяната на журналистиката с политическата кариера, както направиха Николай Бареков, Антон Хекимян, Петър Волгин, Слави Трифонов, а наскоро бившата журналистка Елена Йончева смени политическото си семейство, Калина Петрова коментира, че според нея "тази смяна не е толкова лесна, но това е свободен избор и защо не, тъй като изброените са хора с опит преди да предприемат стъпката към политическата си кариера". Заместник-главният редактор на Dir.bg отбеляза още: 

"Когато даден журналист стане политик, той излиза от тази среда и отива на другия бряг. Журналистиката не е лесна професия. Журналистиката трябва наистина да следи както политиците, така и администрацията и да ги коригира и за това се иска не само свободно мислене, но и смелост. В момента, в който се навлиза в политиката, там може би се ангажираш със съвсем различни неща". 

Изисквания и допълнителна информация за участие в Web Report:

  • Конкурсът е отворен за участие в периода 7 февруари - 30 април 2024 г.
  • Одобрените за участие журналистически материали ще бъдат публикувани в категория "Участници" в сайта на конкурса, където може да бъде намерена и пълната информация за него, изискванията към материалите и какво още е необходимо, за да кандидатствате.
  • Подробности можете да намерите и във Facebook страницата на Web Report.
  • За да бъдат одобрени материалите за участие в Web Report, те трябва да са написани на правилен български език, да гарантират за достоверността на информацията чрез препратки и цитиране на оригиналните източници и да посочват своя автор.
  • Важно изискване е материалът да е публикуван в периода 07.02.2023 - 30.04.2024 г.

Web Report се организира с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Партньори на проекта са: Dundee Precious Metals, A1, Investbank.

Медийни партньори са БТА, БНТ, БНР, bTV Media Group, NOVA Broadcasting Group, Радио "Фокус", Darik.bg и Дарик Радио, OFFNews.bg, Dnes.bg, списание "Мениджър", 3eNews, телевизия ММ и агенция "БулФото".