Това стана ясно при разпита на защитения свидетел Томислав Мариянович пред Специалния съд за организираната престъпност в Сърбия, съобщи БНР.

Слободан Джурович, известен още като Кардинала, е наредил през пролетта на 2004 година ликвидирането на Милчо Бонев. Поръчката за убийството на Бай Миле идва веднага, след като той не е успял да спре екстрадирането на Сретен Йосич, който през същата година бе арестуван от българската полиция и по-късно екстрадиран в Холандия.

След убийството на Бай Миле именно Слободан Джурович е човекът, който наследява престъпния му бизнес, свързан с търговията на наркотици, оръжие и поръчкови убийства.

Защитеният свидетел Томислав Мариянович даде показанията си пред Специалния съд за организираната престъпност в Белград, посредством видеоконферентна връзка със Загреб, където се намира в момента.

Бай Миле бе разстрелян заедно с четирима от охранителите си и негов близък на 30 юли 2004 г. в ресторант "Славия" в столицата. Делото за убийството тръгна през юли 2006 г. Подсъдими са Георги Стефанов, Анатолий Мънков, Стилян Георгиев и Тихомир Дочев. Делото се точи вече пета година, а последното заседание бе на 25 октомври.

Свидетелят по делото срещу Сретен Йосич заяви още, че с името Амстердам е обещал 1 500 000 евро за убийството на хърватския разследващ журналист Иво Пуканич. Според свидетеля престъпната група, извършила убийството на Пуканич в Загреб, се е събрала отново в Загреб през 2008 година след завръщането от България на хърватина Робърт Матанич.