Организаторите призовават всички, които желаят, да подпомогнат със средства обезпечаването на парада, както и съпътстващите го събития - арт седмица и филмов фестивал.

Обявената сума от организаторите, която трябва да бъде събрана, е 10 000 лева.

Десетото мирно шествие на лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансджендър и интерсекс хора (ЛГБТИ) и техните близки и приятели – "София Прайд", ще се проведе на 10 юни в столицата.

Тазгодишната тема на парада е "Да прогоним предразсъдъците" и цели да предизвика по-широк обществен дебат за толерантността и преодоляването на съществуващите предубеждения.

"Лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансджендър и интерсекс хората в България и до днес са подлагани на различни форми и степени на потисничество — от отхвърляне от страна на най-близките хора, през религиозно заклеймяване, до непризнаване на някои техни права от законодателството (например правото на брак м/у партньори от същия пол). Ежедневните форми на дискриминация и реч на омраза обикновено остават незабелязвани от мнозинството хора, които не принадлежат към някоя от тези групи", допълват организаторите на прайда.

Шествието ще започне в 18 часа от Паметника на Съветската армия, а маршрутът предстои да бъде уточнен със Столичната община.