В ново свое изследване социологическа агенция "Медиана" опровергава тезата на политици и анализатори за безалтернативността на "некоалицията" за прекратяване на кризата и нежеланието на хората за провеждане на поредни избори.

Проучване на обществените и политически нагласи, проведено на терен в периода 7-13 декември 2023 г., сочи, че анкетираните предпочитат нови избори, отколкото управление на "сглобката". Те дават и най-ниската оценка за правителство, измервана някога от агенцията - среден 3,1.

Ето и основните изводи на "Медиана" на базата на декемврийските настроения на анкетираните:

  • Оценката на правителството на Николай Денков е безпрецедентно ниска. Средната оценка (по шестобалната система) на това управление е "Среден - 3.1", което е най-ниската стойност за едно правителство измервано някога от агенция "Медиана". 

Таблица: "Медиана"

 

  • Причината е в драстичното разминаване между обществените нагласи и настроения и действията, и намеренията на управляващите - както по отношение на еврозоната (преобладаващата част от хората са против), оръжията за Украйна (62 % са против), подчертано конфронтационното отношение спрямо Русия (и превръщането на България в прифронтова държава с разполагането на чужди войски и съоръжения на територията й - 47 % са против), спрямо президента Румен Радев, съмненията около заигравките с енергетиката (битовите потребители на свободния пазар, реактори за Украйна, битката за "Лукойл"). И всичко това на фона тежкото икономическо положение на огромна част от населението - една пета от пълнолетните в страната пестят от отопление, не купуват дрехи, не могат да си купят лекарствата, които лекарят им изписва...
  • Всичко това удря в различна степен (но неизменно негативно) върху имиджа на управлението на така наречената "Сглобка". Само за шест месеца "Сглобката" от неприятен, но все пак приемлив компромис за прекратяване на политическата криза (и серията предсрочни избори), се превръща в неприемливо управление за значителна част от избирателите - 51% от тях я считат за вредна за страната, срещу 18%, които я виждат като полезна.

Таблица: "Медиана"

  • Нещо повече! Ако доскоро общественото мнение беше склонно да приема идеята "По-добре, все пак, някакво правителство, отколкото нови избори!", то сега наблюдаваме сериозно обръщане на тези нагласи в посока "По-добре нови избори, отколкото това управление!" - 27% считат, че е по-добре "Сглобката" да продължи да управлява в една или друга форма, докато 41 % вече считат това за неприемливо и предпочитат нови избори.
  • Това не означава, че обществото е открило ясна политическа алтернатива (партия), на която да заложи своите надежди. ПП-ДБ постепенно се срива и вече е на 2% от "Възраждане", но никоя партия не бележи особен прираст. ГЕРБ пада с още един процент, ДПС, Възраждане и БСП са в традиционните си стойности, ИТН леко покачва електоралния си потенциал, "Левицата" се доближава до 4%-ната бариера, но все още е под нея.
  • Следва да направим уговорката, че тази относително статична картина на електоралните нагласи, която дава както това, така и други социологически изследвания, е донякъде измамна. Мнозина я интерпретират като потенциал за запазване на статуквото. Всъщност данните показват, че напрежението расте, нетърпимостта към управлението на "Сглобката" достига огромни стойности, но все още социологическите изследвания не виждат посоката, в която ще избие това напрежение. Самите избиратели засега също не виждат тази посока и предпочитат да псуват, а не да гласуват. Със сигурност обаче налягането расте и когато "избие" няма да е в посока на запазване на статукво на това управление, коментират данните от "Медиана".

Таблица: "Медиана"

Таблица: "Медиана"

Таблица: "Медиана"