Тази година има завишен брой деца, които са пострадали и загинали при пътнотранспортни произшествия, спрямо предходната година. Това заяви пред журналисти Росен Рапчев, държавен експерт в Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП).

"По статистика на МВР от началото на годината до края на октомври по пътищата в страната са загинали 30 деца, а 1136 са ранените. От тези 30 деца, 23 са загинали като пътници в автомобилите. За същия период на миналата година загиналите деца са с девет по-малко", обясни експертът, цитиран от БТА.

Рапчев поясни, че най-честите случаи, при които загиват деца на пътя, са когато те са пътници в превозното средство.

"Отговорността на водача да ги обезопаси е изключително важна. Статистиката показва, че децата между 10 и 17 години са най-уязвимата група", разясни той. Експертът припомни, че до навършване на 12 години или ръст до 150 сантиметра децата винаги трябва да се пътуват в автомобила с обезопасителни системи тип столче, а след това трябва да слагат обезопасителен колан, както възрастните.

Като представител на ДАБДП Росен Рапчев взе участие в провелия се във Военния клуб в София за 16-ти път детски коледен празник по пътна безопасност "Дядо Коледа, помни": "На пътя животът е с предимство!" - "Спри, детето запази!". Събитието е организирано съвместно между Сдружението на жените военнослужещи (СЖВ) и Съветът по безопасност на движението на децата в София при Столична община, с подкрепата на Министерството на отбраната, Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" и "Пътна полиция" при Главна дирекция "Национална полиция".

"Децата са най-уязвимата група участници в движението. Много е важно да се представи опитът на възрастните - родители и експерти, така че децата да разберат как да се предпазват сами от пътни инциденти. Също така децата са и коректив на родителите си, когато си позволяват да нарушат правилата", отбеляза още Росен Рапчев.

Отговорността на родителите за възпитанието на децата и показването на първите уроци по пътна безопасност напомни и капитан Мария Крашевска, председател на Управителния съвет на СЖВ.

В ролята на Веселото столично светофарче, което предаде ценни знания на децата как да се движат безопасно в градска среда, влезе 14-годишната Борислава Христова. В детския Коледен празник се включиха деца на военнослужещи, деца на служители от системата на МВР, деца от социално слаби семейства и деца от столичните детски градини и училища.