Жители на пернишкия квартал "Църква" излязоха тази вечер на спонтанен протест във връзка с авария, оставила ги без вода вече два дни. Те блокираха главната улица в квартала и изразиха недоволството си от създалата се ситуация.

На протеста дойде и секретарят на Община Перник Мартин Жлябинков.

Управителя на "ВиК" - Перник инж. Борислав Иванов даде повече подробности по проблема пред БТА:

"Вчера сутринта имахме авария на довеждащия водопровод в местността "Църковски кории", която започнахме да отстраняваме. След като приключихме, пуснахме водата, но резервоарите не се напълниха така, както очаквахме. За това сутринта пуснахме допълнителна помпа от пречиствателната станция на язовир "Студена", която да насочва вода към квартал "Църква", но ефектът бе никакъв".

"В днешния ден, заедно с колегите, обходихме всички трасета по довеждащите водопроводи за установяване на проблеми, но такива нямаше. За съжаление никъде няма и течове. За справяне със ситуацията към момента е пренасочена цялата вода от съседното село Драгичево за пълнене на резервоарите в квартал "Църква". Когато това се случи отново ще отклоним водата в обратна посока", обясни Иванов.

Той коментира, че няма обяснение каква е причината за това водата да не се покачва в резервоарите. "Проблемът е, че водата от водоизточника е слаба. Той е проверен и за евентуално запушване, но такова също не е установено", допълни Иванов.

Екипи на "ВиК" - Перник до късно тази вечер обхождаха терена, за да следят за евентуални течове.

Управителят на "ВиК" се надява, че съвсем скоро проблемът ще бъде отстранен.