Директорът на програмите, финансирани от Глобалния фонд, д-р Тонка Върлева отчете, че от 2004 г. до началото на 2012 г. в страната са постъпили над 41 милиона евро за превенция и контрол на ХИВ/СПИН и туберкулоза.

Миналата година са получени средства на обща стойност над осем милиона евро, от които около пет милиона евро за дейности по програмата антиСПИН и около три милиона евро по програмата за борба с туберкулозата. Към 31 декември м.г. средното финансово изпълнение по програмите е 78 на сто, а средното изпълнение на индикаторите за резултати е 99 процента. В изпълнението на деветте компонента на програмата за борба със СПИН през годината са участвали 1188 души, а за туберкулозата - 1036 души.

През 2011 г. са сключени 117 договора. Със средства на Глобалния фонд са купени 91 автомобила и мобилни медицински кабинети за лечебни заведения и НПО на територията на цялата страна. Чрез тях се извършва патронажна дейност от медицинските специалисти и интервенции от НПО, като се предоставят здравни услуги на рискови групи в отдалечени региони.

Разпространението на ХИВ у нас се задържа на ниско ниво - 0,1 на сто сред общото население, което ни прави една от страните с най-ниско разпространение на ХИВ в Европа, отчитат специалистите. По данни на МЗ у нас са регистрирани 1438 ХИВ-позитивни. Реалният брой обаче, според програмата на ООН по ХИВ/СПИН, е около четири хиляди души. Консултанти по програмите са написали писмо до премиера, финансовия и здравния министър. В него те заявяват, че в МЗ от 2004 г. досега е постъпила безвъзмездна финансова помощ за ограничаването на СПИН и туберкулозата в размер на 56 342 875 долара. Това са средства, които не са от бюджета на страната, а от външни донори. Специалистите изразявят опасения, че има риск средствата да спрат.

Преди два дни депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков е предал на премиера списък с хора, които са получавали от здравното министерство възнаграждения по граждански договори, които достигат до 15 000 евро. Някои от тях са шофьори. От неправителствена организация, осигурявала парите, обаче обявиха, че точно за тях парите са заплати, а не бонуси.

Според справката най-много пари са получили шефката на програмата по туберкулоза Тонка Върлева, която е шеф на Управление на специализирани донорски програми в МЗ - 14 400 евро, и медицинският координатор Владимир Миланов, който е взел 15 000 евро.