Тя обясни пред журналисти след среща с представители на съсловните организации, че има възможност 11 млн. лева, предназначени за капиталови разходи на Министерството на здравеопазването, да се трансформират за тези заплати или да се пренасочат от Министерството на финансите 7-8 млн. лв.

Атанасова допълни, че за пренасочване на тези 8 млн. лв. предстоят разговори с министъра на финансите Симеон Дянков. Министърът на здравеопазването е категорична в позицията си, че спешната помощ няма да премине към областните болници. По думите й очакваното увеличение на заплатите ще бъде в рамките на до 20 на сто.

Финансирането на спешната помощ, заплащането и защитата на лекарите в нея, специализацията и лекарствата са част от обсъжданите днес теми, като след срещата представителите на съсловните организации изразиха удовлетвореността си от диалога и разбирането на проблемите от страна на министър Атанасова.

По отношение на процедурата "избор на екип" Десислава Атанасова изрази личното си мнение, че наредбата, която я регламентира, е незаконосъобразна, но тя уточни, че в скоро време се очаква и решението на Върховния административен съд. Според Атанасова заплащането за избор на екип или лекар трябва да се извършва от частните доброволни здравноосигурителни фондове.

Въвеждането на диагностично-свързаните групи министър Атанасова уточни, че това е невъзможно в сегашния мандат на партия ГЕРБ. Здравният министър ще предложи на Министерския съвет да започне да функционира Консултативен съвет по здравеопазването, който да очертае дългосрочната визия в сектора.

Обсъдени са били още демонополизацията на НЗОК, мерките спрямо граждани без здравна осигуровка и въвеждането на диагностично свързани групи, но по-задълбочени дебати тепърва предстоят.
На въпрос за нов заместник-министър Атанасова отговори лаконично: "Ще има нов заместник-министър, когато бъде назначен от премиера", цитира я БГНЕС.

В събота Атанасова заяви, че трябва да има демонополизация на НЗОК, трябва да има много здравни каси, които да се конкурират помежду си и пациентът да има реален избор кой и как ще управлява здравната му осигуровка. Тя предложи за дискусия идеята да не се издават лични документи на лица, които не плащат здравни осигуровки.