Това съобщи и.д. директор на Центъра за спешна помощ в София Александър Златанов, предаде БГНЕС.

Лекарите вече поискаха на среща с него по-рано днес преминаване на 7-часов работен ден и увеличение на щатните заплати със 100%, тъй като не можело да се разчита на бонусите, защото не били постоянни като сума и щели да се намалят при постъпването на допълнителни екипи в центъра. На срещата стана ясно, че до края на годината увеличение на заплатите е почти неосъществимо, но е обещано, че ще се правят стъпки в тази посока.

"Не е имало намаляване на заплатите на работещите в Спешната помощ. Имаше намаляване на допълнителното материално стимулиране в рамките на 26 000 лева", съобщи още Златанов.

Това е средно с 59 лева на човек, уточнява "Дневник".

Златанов каза, че има писмо от здравното министерство, че намаляването на бюджета за Спешната помощ, което бе с 1.5%, отпада, което означава, че ще има 80 000 лева за допълнителното материално стимулиране.

По думите му сумата ще бъде компенсация за това, че от началото на годината
заплатите на работещите в центъра са били увеличени не с 10 процента, а с 8,5 на сто.

Работна група ще преразгледа процедурата за разпределение на допълнителното материално стимулиране в системата.

Четирима нови лекари и две сестри са назначени в Спешния център в София, откакто започнаха протестите на служителите срещу системата на здравеопазване. Обмисля се назначение на още двама фелдшери, лекар и три сестри.

Златанов заяви, че има реалистична амбиция в центъра да се назначават до 10 нови служители на месец, което ще попълни нуждата от специалисти.
18-25 екипа за София са достатъчни според него.

"Безсмислено е обаче да се увеличават екипите, докато не се разграничи ясно спешната от неотложната помощ, защото реалните спешни случаи са само 30% от всички сигнали", коментира той.

Полицейски патрулни помагат на екипите от Спешна помощ, придружават ги по адреси, води се комуникация със СДВР и 112 се включват, където е необходимо.

В столичния Център за спешна медицинска помощ започват преговори за колективен трудов договор, стана ясно още днес.

Златанов отрече на служителите в центъра да е забранено да говорят за протеста си и да са заплашвани с наказания.

По-рано президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев заяви, че протестиращите медици са подписали документ, че не могат да разговарят с медиите без одобрение на ръководството.

Златанов обясни, че все е подписал длъжностна характеристика с назначаването си и в една от точките пише, че няма право на публични изяви по теми, касаещи дейността на центъра без изричното разрешение на директора.