Неонаталната линейка, която бе дарена преди година на спешното отделение на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, превози недоносено бебенце от Кърджали, което се нуждае от специализирана помощ, съобщиха от организацията "Капачки за Бъдеще".

Преди няколко дни в Пловдив е получен сигнал от Кърджали, че се е родило бебенце с екстремно ниско тегло от 1200 грама. Новороденото има здравословни проблеми, а състоянието му изисква специализирана помощ, за да бъде спасен животът му. 

Неонаталната линейка тръгва веднага, но по пътя екипът, в който е и парамедикът и председател на "Клуб за бъдеще" в Пазарджик Цвятко Луджев, получава известие, че състоянието на недоносеното бебе се е влошило и то е получило пневмоторакс (натрупване на въздух в гръдната кухина, което пречи на белия дроб да се разгъне - бел.ред).

Лекарите се борят да стабилизират детето, а след като успяват, то е транспортирано успешно с линейката в неонатология от трето ниво в Пловдив. 

Снимка: Facebook/"Капачки за бъдеще"

Неонаталната линейка, на стойност 200 000 лв, бе закупена, след като са събрани над 600 тона рециклирани капачки в рамките на една година.

Линейката обслужва болниците в Пловдив и областта. Тя е предназначена за деца в риск, които имат спешна нужда от транспортиране, каза при даряването на специализирания автомобил доктор Иван Стойнов, директор на спешния медицински център в Пловдив.

Около 70 случая годишно на деца в риск изискват транспортиране с детска неонатална линейка.