Остава бедственото положение в Тетевенско, след като през изминалото денонощие в района паднаха близо 100 литра дъжд на кв.м. Водната стихия взе една жертва, а много населени места останаха без ток.

Около полунощ, пожарни екипи от Тетевен и Ловеч се отзовали на сигнал, постъпил на тел. 112, за бедстваща група от 17 младежи, на възраст между 15 и 17 години. Те били настанени в къща за гости в село Гложене.

Пристигналите незабавно на място пожарникари установили, че река Вит, която минава покрай къщата, е придошла и дълбочината й е почти 1,5 метра. Използвайки въжета, екипите предприели действия по евакуиране на тийнейджърите. Веднага след като децата били изведени на безопасно място, пожарникарите посетили и съседната къща, обитавана от семейство с малко дете.

Мъжът категорично отказал да бъде евакуиран, но жената се съгласила заедно с 3-годишното им дете да бъдат изведени от жилището. Всички евакуирани хора били транспортирани до кметството на населеното място, където им е била осигурена храна и вода.

В момента няма бедстващи хора, но продължава да вали, обясни пред БНР кметът на града Мадлена Бояджиева. Тази сутрин се събра отново кризисният щаб.

Голяма част от пораженията след пороя от миналото денонощие са преодолени. Вече е укрепен пътят между селата Глогово и Градежница, които вчера бяха най-тежко засегнати. Всичките около 20 къщи вече са отводнени. Започва работа за осигуряване на подход за автомобили към двете махали, които бяха откъснати заради срутването на мостове. В двете махали има общо около 300 души, които разполагат с достатъчно хранителни запаси и вода, увери градоначалникът. Няма спешно нуждаещи се от медицинска помощ.

Нощните валежи временно са откъснали и село Черни Вит, пътят е бил блокиран от вода и свлачище, но към момента е пробит и достъпът е възстановен, допълни Мадлена Бояджиева. 

Днес комисии започват обход на засегнатите населени места, за да регистрират и описват щетите, които тепърва ще се остойностяват, посочи Бояджиева.

Заради дъждовете под 24-часово наблюдение има при язовир "Ивайловград". Под непрекъснато наблюдение е и нивото на река Марица.

Българското външно министерство вече предупреди властите в Гърция и Турция за очаквано опасно покачване на водите на реките Арда и Марица.