36-годишен мъж от Тетевен е загинал днес около обяд край града, опитвайки се да пресече придошла река. Той е бил отнесен от водата, но по-късно тялото му е открито, съобщиха "Фокус" и ловешкият сайт "Зетра". 

В общината е обявено бедствено положение заради проливните дъждове. Тази нощ в региона се изляха 99 литра на квадратен метър. Областният управител на Ловеч Георги Терзийски обяви бедствено положение след заседание на общинския щаб за бедствия и аварии.

Терзийски посочи, че най-тежко е положението в селата Глогово и Градежница. В двете села са наводнени около 20 къщи, в Глогово има откъснати три махали, има пропаднали пътища и мостове. На места все още няма вода. 

"Три махали са откъснати с около 300 човека, които ги населяват. Достъпът до тях по път е изцяло ограничен, а причината е откъснат железобетонен мост", коментира областният управител на Ловеч. По думите му се прави организация за снабдяването с хранителни продукти и предоставяне на медицинска помощ. Отделно в селата Гложене и Черни Вит има свлачища и наводнени пътища.

Търсят се варианти за осигуряване на алтернативен достъп до района с АТВ-та и коне, допълни Терзийски.

Тази сутрин служителите на "Пожарна безопасност и защита на населението" са оказали на помощ на двама бедстващи възрастни хора. Други бедстващи в момента няма. 

От дъждовете в луковитското село Торос също има над 20 наводнени къщи, съобщи кметът на общината Иван Грънчаров. Водата е дошла от прелял канал, който в миналото е строен за напояване.