За първи път от 8 години насам паметника на връх Бузлуджа беше отворен за журналисти. Голяма част от монумента е разрушен като се очаква до края на годината специалисти от Европа и България да се произнесат за начините на реставрация на соцмонумента.

Областният управител на Стара Загора Гергана Микова отвори паметника на връх Бузлуджа за журналисти, съобщи ТВ "Европа". Представителите на медиите имаха на разположение половин час да документират вида, в който се намира социалистическият символ. За последно той е отварян преди 8 години. Част от мозайките са с откраднати елементи и с графити по тях. Покривът е разрушен и опасен. Влизането в обекта е забранено, но въпреки това, преди да бъде поставена кабинка с денонощна полицейска охрана, достъпът до паметника се беше превърнал в сериозен бизнес. По неофициални данни за влизане в него се плаща по 100 евро на човек. Често са засичани и организирани групи от чужденци.

Гергана Микова, областен управител на Стара Загора:

"Влизаше се по нерегламентиран начин, влизаше се през въздуховодите, което водеше до огромен риск за посетителите във вътрешността на сградата, защото и сега в момента не можем да кажем, че и сега е безопасно."

И сега продължават да идват хора, дори и през нощта, но проникването в чинията е невъзможно заради полицейското присъствие.

"Аз съм убедена, че тук няма да престане потокът от туристи, защото знаете, че това е една призната като уникална от архитектурна гледна точка сграда, даденост е и ние трябва да се научим да се възползваме от нея. Аз не само съм оптимист, но и съм убедена, че могат да се намерят средства. Да не говорим, че обектът би могъл да си ги изкара тези средства, при положение, че се стигне до вариант, в който да бъде отворен за посещения.", заяви Гергана Микова.

В скоро време ще се извърши обследване на сградата, за да се установи какво е нейното състояние и какво трябва да се предприеме, за да се осигури контролиран достъп на туристи, който да носи приходи от такси. Ако паметникът получи статут на културен или архитектурен обект, ще има възможност да се кандидатства за европейско финансиране за ремонт на сградата.