Не очаквам президентът Румен Радев да забави решението за назначаване на нов главен прокурор. Това обяви настоящият главен прокурор Сотир Цацаров в Пловдив в отговор на въпрос кога очаква Радев да подпише новото назначение, след като за това няма срок, след като упражни днес своя вот за местните избори.

На 24 октомври Висшият съдебен съвет (ВСС) избра Иван Гешев за главен прокурор и сега назначаването му зависи от указ на държавния глава.

Според Цацаров Румен Радев няма маниера да забавя решенията - когато има да каже нещо, го казва. Той уточни, че очаква президентът да осъществи конституционните си правомощия, които са, както да подпише указа, с което Иван Гешев ще бъде назначен, така и да откаже подписването - да върне кандидатурата.

Ако не го подпише, ВСС ще прегласува решението и ако потвърди избора на Гешев, президентът трябва да подпише указ за назначаване. Ако не - процедурата започва отначало, припомни Цацаров.

"По последни данни, към 18,00 часа на 26 октомври, са образувани общо 57 досъдебни производства за престъпления, свързани с изборния процес. От тях 39 са за престъпления против политическите права на гражданите, останалите 18 са за други, но при всички случаи са свързани с изборния процес или престъпления, извършени от лица с имунитет", каза в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров.

От образуваните 57 досъдебни производства, девет се разследват като бързи производства, а останалите по общия ред, уточни Цацаров. Те се намират в районни прокуратури, като най-много - 5, са в Софийска градска прокуратура, по три са в Бяла Слатина, Дупница, РП Пловдив и Плевен и по две в Горна Оряховица, Карнобат, Софийска районна, РП Царево. По данни на Сотир Цацаров до момента обвинения са повдигнати на 10 лица, три досъдебни производства са прекратени, по 690 преписки се извършват проверки, като по 399 от тях са постановени откази. Двайсет и девет са изпратени по компетентност на други органи и основно това са избирателните комисии, тъй като касаят нарушения в реда на агитация и по 202 преписки, и в момента прокуратурите в страната извършват проверки, подчерта главният прокурор. До момента са снети имунитети на 9 души, кандидати за кметове и общински съветници, отделно има още 5 предложения за това, като не всички са свързани с изборите.

Сотир Цацаров направи сравнение с местните избори от 2015 година, когато е имало 101 досъдебни производства и 1255 преписки, от които по 813 е постановен отказ. Относно евроизборите каза, че са били най-спокойни от тази гледна точка с 27 досъдебни производства, от които са внесени в съда 11 дела с обвинителен акт в съда с един осъден реално на 6 месеца лишаване от свобода, 6 лица са с условни присъди, един на пробация и един е с налагане на административно наказание.

По думите на Цацаров схемите за купуване на гласове са същите от гледна точка на предлаганите облаги - заплащане в пари или в пакети с продукти. Различното сега е, че намаляват случаите, в които се подхожда пряко към избирателя за купуването на глас му и се работи с посредници, които разполагат с голям паричен ресурс, добави главният прокурор. До момента, с разрешение на ЦИК, са арестувани 4 лица и това са по досъдебното производство, което касае Несебър.