Той се включи в работата на годишния форум на IBM в България. Единият инвеститор е фирмата Съдърланд Глобъл, който вече е на българския пазар с поделението си Глобъл Сървисъз, което има около 300 служители тук. От фирмата са обявили, че след подготвяните промени в Закона за насърчаване на инвестициите ще увеличат с 300 процента броя на заетите. Новите работни места ще бъдат разкрити от фирмата в провинцията - Бургас, Варна, Пловдив и Русе, посочи министърът.

Вторият реален инвеститор е компания, която произвежда хидравлични елементи и системи. На нея ще се предоставят локации, където да развива бизнеса си. Промените в Закона за насърчаване на инвестициите са насочени към компании, които освен че влагат пари у нас, създават и много работни места. Държавата ще поеме за срок от две години вноските за осигуровки на техните новоназначени служители, ако компаниите се задължат да ги държат на работа поне пет години, каза Делян Добрев пред участниците във форума.

Министър Добрев посочи, че в Индия е имал срещи със шестима свои колеги. Най-интересната е била с министъра на индустрията. Двамата са се разбрали Индия да покани през март следващата година наши фирми да участват в голямо тяхно изложение, което Добрев нарече "Инженерно роуд шоу". В Индия има огромен потенциал в преработката на храни - те са сред големите производители на мляко, плодове и зеленчуци и на зърнени храни. Малка част от тази продукция обаче се преработва и около 40 процента се губи, каза Добрев. Едва пет процента от млякото например се преработва, посочи министърът. Ние имаме редица предприятия, които се развиват в този сектор, добави той.

Индия има средна класа, която може да ползва български стоки и услуги, каза министърът. Тя съвсем не е малка - тези хора са повече от цялото население на САЩ, добави Добрев.

Министърът каза, че растежът на БВП в България през 2011 година ще бъде малко над един процент, но догодина с нарастване на покупателната възможност и на доходите на някои слоеве на българите, този ръст се очаква да е по-голям.
Държавата взема мерки за намаляване на административната тежест за бизнеса като целта е през тази година административните тежести да паднат с 20 процента, което е с финансов ефект за фирмите от 55 млн. лева годишно. До 2014 година с тази политика ще спестяваме на бизнеса 314 млн. лева годишно. Това ще стане най-вече със старта на електронното правителство през март - април догодина. Тогава ще бъдат готови първите пет хиляди електронни карти, с които ще могат да се ползват услугите на електронното правителство. Според министър Добрев голяма част от тези карти трябва да се дадат на български компании.