Заповедта за задържането на Китов е издадена от Италия, във връзка с водено международно следствие по наказателен процес за данъчни престъпления по схемата „Карусел“ за доставки в областта на консумативната електроника, съобщиха от прокуратурата.

По молба за правна помощ от Републиканската прокуратура при съда в Монца, прокуратурата е поискала и получила от Софийски градски съд разрешение за претърсвания и изземвания на домашния и служебните адреси на Китов в столицата. Обискирани са и офисите на дружествата „Техномаркет“ АД и „К и К Електроникс“ АД.

В мотивите си за налагането на мярка за неотклонение "парична гаранция", съдът посочи, че няма опасност от укриване на Николай Китов, съобщи БГНЕС.
Той има установен адрес, стабилно финансово положение в България, семейство и 3 деца и не е осъждан.

Самият Китов обясни пред съда, че "Техномаркет" не дължи нито една стотинка, че те са идеални платци и не вижда никакъв проблем. Той посочи, че веригата има всяка година проверки по ДДС и данъчната им ревизия е приключила преди около месец.

След като чу определението на съда, Николай Китов го определи като нормално решение, тъй като това бил типично търговски спор, в който трябва да се изчисти името на фирмата. Според него това ще стане при една съвсем проста експертиза.

Мярката за неотклонение на Китов обаче не е окончателна и тя може да бъде обжалвана пред Софийски апелативен съд.