В 16.10 часа на територията на София бе усетен земен трус. От Геофизичния институт на БАН потвърдиха за БТА, че по първоначални данни трусът е с епицентър на запад от нашата страна - вероятно Македония и Сърбия.

По неокончателни данни от сайта на Геофизичния институт на БАН земетресението е с матгнитуд 4,8 по Рихтер и е на територията на Македония.

По-рано днес две земетресения бяха регистрирани близо до Скопие. Първото бе с магнитуд 3.8 по скалата на Рихтер в 6.58 часа. Епицентърът на труса бе по границата между Косово, Сърбия и Македония. Трусът стана на 6 километра източно от Скопие, на 6 километра югозападно от Арачиново и на 6 километра южно от Црешево.

Едва две минути по-късно, точно в 7.00 часа, стана ново земетресение с магнитуд 2.8 по Рихтер. Епицентърът му бе на 5 километра източно от Скопие, на 6 километра североизточно от Сопище и на 5 километра североизточно от Усие. Огнището бе на 2 километра дълбочина.

Няма данни за разрушения и пострадали

Няма данни за разрушения и пострадали от усетеното у нас земетресение, съобщиха от пресцентъра на МВР.

По съобщение, публикувано на сайта на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център епицентърът на труса е бил на 7 километра източно от Скопие и на дълбочина 2 километра.

Без паника, пострадали и разрушения в Пиринско

В Благоевградска област няма нито паника, нито разрушения и пострадали хора след силното земетресение в Скопие, заяви областният управител Бисер Михайлов.

Той е провел разговори с представители на всички държавни институции в региона. Те са го уверили, че не са постъпили никакви тревожни данни за каквито и да е проблеми в Пиринския край в резултат на земния трус в столицата на Македония.

В областта е усетено само земетресението с магнитуд от 5 по скалата на Рихтер от този следобяд, но не и по-слабите трусове по-рано тази сутрин на територията на Македония, и то по високите етажи на блоковете - предимно в областния център Благоевград.

Някои хора са се стреснали и са слезли пред сградите, но бързо са се успокоили и са се прибрали обратно в домовете си.