Спешна проверка на фермата за норки до Стара Загора, само ден след като природозащитници протестираха пред новия кабинет с искане този тип ферми да бъдат затворени, предаде bTV.

Още в първия ден на служебния кабинет представители на неправителствени организации и екоактивисти протестираха пред Министерския съвет срещу дейността на единствената действаща в момента ферма за норки. Според тях има политически чадър над този бизнес.

Новите министри в земеделието и здравеопазването тогава бяха информирани, като бяха предоставени документи за евентуални закононарушения на фермата за норки. На място са и представители на неправителствена природозащитна организация, която е подала сигнала за фермата. Те обаче няма да бъдат допуснати вътре в сградите.

"Имам заповед от собственика на фермата да не допускам външни лица освен контролни органи. Тази заповед не е от сега, а е от 2016 г. Това е за да се спазват всички мерки за сигурност, особено след COVID кризата", заяви жена, представляваща фирмата, цитирана от БНТ.

Представителите на Министерство на земеделието не коментираха предстоящата проверка.

В момента в страната има една функционираща ферма, с капацитет 128 000 норки, в село Маджерито, притежавана от собствениците на фирма "Градус". За нея от сдружение КАЖИ внесоха сигнал в Комисията по ревизия към Народното събрание. Там показания даде и бизнесменът Светослав Илчовски. Той твърди, че от него било искано да загробва норки на своя земя.

Протестиращите настояват да бъде спазен законът и да разберат дали има опасност за хората и околната среда. Искат да получат и отговор на въпроса има ли COVID-19 във фермите за норки и кога е констатиран той, но до този момент не получават отговор.