На малкия плаж "Вая", точно до Иракли, семейство се оплака, че е платило 46 лева, за да се попече на ивицата. В цената се включват чадър и два шезлонга, които според потърпешвите са обявени на голяма официална табела на плажа, но към касовия бон за 10 лв., дошъл и още един - за 36 лв. - за вода, диня и две кърпи.

За сметката, която очевидно не се е харесала на плажуващите, се оплаква във Фейсбук Димитър.

Той описва какво се е случило: "Плажът е добре известен, посреща те голяма табела, че концесионерът е задължен да обяви цените на платените услуги. Табела има, за 10 лева получаваш чадър + 2 шезлонга - прекрасно. След като се настаниш, сложиш си кърпите и детето ти вече е мокро и цялото в пясък, идва спасителят и ти казва, че на цена от 46 лева, освен чадър и шезлонги, си задължен да ползваш 2 малки води + 2 парчета диня ... и 2 кърпи, защото на плаж идваш без кърпа, разбира се", пише мъжът, който е бил със семейството си, завършвайки поста си с хаштаг "немадаимстъпимповече"

Постът на Димитър се разпространява във Фейсбук, а в коментарите под него се разбира, че от завъртяната цена има и други потърпевши. 

От техните коментари обаче става ясно, че все пак е имало и възможност да си тръгнеш, без да платиш. "Да и ние ходихме, същата история на табелата пише 10 лева, тъкмо седнахме и ни казаха, че са 46 понеже били към комплекса. Само дето ние станахме и си тръгнахме", пише Ваня.

Георги също обяснява за приключенията си на плаж Вая: "Преди месец, след Шабла се отбихме там. Нас отдалече момиче ни посрещна с 46 лв.".

Концесионер на "Вая" за втори път е "Вая-дир" ООД, преизбран през 2018 г. Според договора за стопанисване цената за чадър и шезлонг е до 7 лв. с ДДС.

Неведнъж заради оплаквания през минали сезони за завишени цени на плаж "Вая" на проверки там бе и министърът на туризма Николина Ангелкова.

Снимка: Фейсбук

Тази година имаше още подобни оплаквания за високи цени на плажовете на българското Черноморие. Такъв пример бе плаж Нестинарка - там заведение на плажа бе таксувало с по 6 лева за всеки от двата "барбарона", на които са седяли туристите.

Иначе плажът е един от тези, които държавата обяви за безплатни заради кризата с коронавируса, и там не се плаща за чадър и шезлонг.

Плаж в Слънчев бряг пък поиска 64 лв. за два шезлонга и четири чадъра. 

Цените не са нови за българския туризъм, но тази година предизвикват повече възмущение заради обещаните от Министерство на туризма и правителството безплатни или поне по-евтини чадъри и шезлонги на плажа заради кризата с коронавируса и с цел да бъде подкрепено българското море.

Със Закона за извънредното положение концесионерите бяха задължени да намалят поне наполовина цените за шезлонги и чадъри през този сезон, а в замяна техните концесионни такси бяха намалени също наполовина.