Илияна Цветанова е родила второто си дете - момиченце на име Мария.

"Дъщеря ми ми се обади около 7.30 ч. на 16 април. Усмихната, щастлива. Каза, че Мария е 3950 грама и е висока 53 см, но раждането е било много тежко. Сподели, че накрая се е молила на докторите да й сложат упойка, защото не може да издържа", разказва пред Нова телевизия майката на родилката Виолетка Цветанова.

Няколко часа по-късно Илияна се обажда на съпруга си Иво Рангелов, че й е прилошало и лекарите ще я сложат на системи. Казва му да отиде на свиждане след 17 ч. Това е последният им разговор. Часове по-късно Иво разбира, че съпругата му е починала.

Питах ги лекарите какво става, а те ми казаха, че не знаят. Ма как не знаете, питам ги. Четирима лекари сте. Казаха, че е имала кръвоизлив. Казаха ми: „Два пъти я отваряме и затваряме и коремът продължава да се пълни с кръв”, разказа съпругът.

Зам.-директорът на болницата д-р Мария Чорбева обясни, че на този етап не може да се каже каква е причината за смъртта на родилката.

"Събрахме и лекарска комисия. За съжаление, на този етап ви повтарям, ние не можем да кажем причината за смъртта. Просто не може да се установи. Невинаги в медицината причината за смъртта може да бъде ясна”, заяви Чорбева.

Тя допълни, че хирургът, оперирал Илияна, е открил в коремната кухина хематом. Затова и лекарите попитали роднините дали родилката е падала или се е удряла, докато е била бременна.

"Лекар излезе и ме попита удряла ли се е, падала ли е дъщеря ми. Категорична съм, че такова нещо не е имало. Аз съм убедена, че или тя е изпусната, или е паднала. По-голяма е вероятността, че по време на раждането тя е мачкана, натискана грубо, за да излезе детето", категорична е почернената майка.

Д-р Чорбева обаче заяви, че всички лекари в родилното отделение са били разпитвани и е установено, че "няма такова нещо". 

От какво е починала Илияна Цветанова трябва да покаже аутопсията. Резултатите от нея обаче все още се бавят, въпреки че от смъртта на младата жена вече са минали два месеца.

На 6 ноември 2010 г. 29-годишната Юлия Янкуловска умира във Втора градска болница­ две седмици, след като е родила със секцио втората си дъщеря Аделина. Причината за смъртта, според експертизата, е спукана артериална вена в белия дроб.

В края на май т.г. стана ясно, че е подготвен проект за тристранно споразумение, според който семейството на починалата родилка ще получи 190 000 лева обезщетение от лечебното заведение и „Общинската застрахователна компания”, съобщи "Монитор".
Споразумението предстои да се разгледа от Столичния общински съвет, защото болницата е общинска. Двете невръстни дъщери на Юлия ще вземат по 70 000 лв., а баща им Веселин Янкуловски – 60 000 лева.