47-годишният Дуков бе в много тежко състояние след поредица от коремни операции, които му бяха направени заради преплитане и срастване на тънките черва.

На 9 януари 2012 г. той е постъпил в болница "Доверие" за оперативна намеса. След интервенцията се чувствал добре, но в един момент се оплакал от симптоми, които насочили лекарите към подозрения, че става дума за остра чревна непроходимост - преплитане на червата. Направили му втора операция, която потвърдила диагнозата. По време на операцията лекарите внимателно разплели червата, но дни по-късно състоянието на Дуков отново се влошило.

На 2 февруари екип от хирурзи пак го оперирал, като се наложило да бъдат отстранени над 1 метър от червата. След интервенцията той бил на командно дишане.

Причината за смъртта е полиорганна недостатъчност, съобщи директорът на болница "Доверие" д-р Петър Керемидчиев, цитиран от БТА. Вчера бъбреците на Дуков са спрели да функционират, а тази сутрин в 7.15 часа е починал.
"Ние бяхме пристрастни към него, жалко, много жалко. Той беше кауза за нас, повече от месец беше при нас", сподели още д-р Керемедчиев пред БГНЕС.

Дим Дуков е роден през 1964 година в София. Той е син на известния български художник-аниматор, режисьор и сценарист Стоян Дуков.

Икономист по образование, Дим винаги се е откроявал с различното си поведение, с екстравагантния си външен вид. Известен е със своите оригинални бизнес и творчески идеи. До 1989 г. живее в Сидни, Австралия, където е работил в джентълменски клуб. След завръщането си в България, той е един от най-известните стилисти в страната.

Инициатор е за създаването на първата българска гей-организация през 1991 г. Открива първия частен микс клуб "Спартакус", управлява модна агенция "Ъндърграунд". През 1994 г. влиза в манастир, но едва през 1999 г. се замонашва под името Дамаскин. Следва богословие във Великотърновския университет "Св.св.Кирил и Методий". След участието му във "Vip Brother", става водещ на телевизионните предавания "Голямата уста" и "Пирамида".