Служебното правителство публикува мотивите за отстраняване на председателя на ДАНС Димитър Георгиев.

В тях се изтъква, че предложението за прекратяване на пълномощията на Димитър Георгиев като председател на ДАНС кореспондира с необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защита на националната сигурност в условия на специфична динамика на вътрешнополитическия процес.

"Подадената молба за отпуск - 123 дни в периода от 7 май до 6 септември, е демонстрация на нежелание той да изпълнява своите служебни задължения и функции, в контекста на перспективата да работи със служебно правителство. Това дава основания да се допусне, че Димитър Георгиев действа пристрастно в политически смисъл, нарушавайки принципа на политически неутралитет", пише още в решението.

Президентът Радев късно вчера подписа указ, с който освобождава Георгиев като председател на ДАНС, и друг, с който назначава на поста Пламен Тончев.

Новият шеф на ДАНС Пламен Тончев 11 години е водил звеното на службата във Враца, след което е преместен в офиса в Кюстендил. Преди да влезе в структурата на ДАНС е бил началник на местното звено на ГДБОП. По негово ръководство антимафиотите разбиха престъпната група на Йордан Тонов-Данчо Пръча.

Като директор на териториалното звено на ДАНС Тончев има принос по неутрализирането и извеждането на 110 тона серовъглерод от площадка на предприятието "Химко", залавянето на 50 тона тонер касети от Италия във Враца, както и разкриването на опасни вещества на площадка на бившия завод "Гаврил Генов".

Под негово ръководство е разбита и голяма корупционна схема на местното ДАИ.