Жители от Пазарджик и село Цалапица се обединиха в общ протест с искане за законови промени и обективно разследване на убийствата на 21-годишния Ангел Здравков и 24-годишния Димитър Малинов. Ангел беше убит в края на септември на улица в Пазарджик, а Димитър беше пребит до смърт през юли в Цалапица, предаде БНТ.

Мъката и надеждата за справедливост обединиха протестиращите от Пазарджик и Цалапица, които блокираха пътя Пловдив-Пазарджик, като сред недоволните бяха и близките на 6-годишната Моника, прегазена на пешеходна пътека в Братаница. В протеста се включиха още бабата и дядото на 2-годишния Людмил, ударен на паркинг в София.

В продължение на два часа хората спряха движението в района на Стамболийски, като пропускаха колите през половин час.

Семействата на жестоко убитите Ангел и Димитър поискаха справедливи присъди за убийците на децата им. Родителите на Ангел от Пазарджик настояват за доживотен затвор за 18-годишния Никола Райчев, който е с повдигнато обвинение за умишлено убийство. Близките на Димитър от Цалапица все още очакват издирвания за убийството Рангел Бизюрев да бъде заловен. 

"Не може да получи доживотен затвор, без замяна. След като няма 20 години, ние искаме тази точка да се промени, той е пълнолетен, той е убиец", каза майката на убития Ангел - Михаела Здравкова.

Майката на Димитър Малинов от Цалапица още от юли очаква 30-годишният Рангел Бизюрев, който е задочно обвинен в убийството на сина ѝ, да бъде заловен. Настоява и за промяна в обвинението на 18-годишните близнаци Валентин и Борислав Динкови от укривателство в съпричастност в убийство.

"Да бъдат осъдени с доживотни присъди без право на замяна. А виждаме какво се случи преди два дни. В знаково убийство бащата е пуснат срещу 5 хиляди лева осъден на доживотен затвор", заяви Атанаска Бакалова.

В протеста се включиха и близки на деца, загинали в катастрофи. Сред тях беше Крум Славчев от Костинброд, който е загубил двегодишния си внук, след като детето е прегазено на паркинг в София:

"Нямаме сили вече и не знам как да с преборим с тази институция, за да може тия хора, които са направили белите и има сгазени деца, сгазени родители, стари, млади, да си понесат наказанията.", каза той.

Бащата на 7-годишната Моника, която преди две години беше прегазена на пешеходна пътека в Братаница също очаква справедливост. "На нас ни остава само да висим по гробищата. Ей, сутринта, и миналия ден, и оня ден. Лягаме си със спомени, със снимки", коментира Марин Калоферов.

Протестиращите настояха и за повече правомощия на инспектората към Висшия съдебен съвет, защото в момента има дела, които се бавят с години.