Още едно дете от многодетното семейство от генералтошевското село Кардам е прието в болница в тежко състояние, след като в неделя 9-годишното му братче почина, а 11-годишната им сестра бе в настанена в реанимацията на МБАЛ-Добрич, съобщи местният сайт Про Нюз Добрич. 

Лекари предполагат, че става дума за интоксикация, най-вероятно с храна. Трагедията се разиграла в неделя, когато след като семейството яло наденица, купена от търговската мрежа, децата се почувствали зле и бил повикан общопрактикуващият лекар. Той им изписал медикаменти, но малко по-късно третокласникът издъхнал, а 11-годишното момиче било транспортирано в многопрофилната болница в Добрич. 

След консултация с националния консултант за Североизточна България по детска кардиология доц. Шивачев, момиченцето е прехвърлено във Варна, тъй като е получило увреждане на сърцето. 

Снощи около 21 часа в Спешно отделение в болницата в Добрич с оплаквания е постъпило трето дете от семейството - 7-годишно момиченце. То също е пренасочено за лечение във Варна.

И двете момиченца са в реанимацията на УМБАЛ "Света Марина", съобщиха от лечебното заведение. Децата са били с остри симптоми на повръщане, коремна болка и неразположение. Това поставя на първо място съмнението за интоксикация или остра хранително предавана инфекция. Голямото момиче е в много тежко състояние със засягане на сърдечния мускул и с опасност за живота. Лекарите в УМБАЛ "Св. Марина" - Варна провеждат интензивни диагностични, реанимационни и лечебни действия.

Все още не са ясни причините за смъртта на момченцето и тежкото състояние на двете момиченца. Аутопсията на починалото дете е приключила, но при нея не е установено нещо, което да показва причината за смъртта. Затова трябва да бъдат изчакани резултатите от допълнителните микробиологични, токсикологични и хистологични изследвания.

Районната прокуратура в Генерал Тошево ръководи досъдебно производство по повод смъртта на 9-годишното момченце. Започналото разследване ще установява причините и обстоятелствата, довели до смъртта на 9-годишното дете на 27 октомври тази година малко преди полунощ.

В къщата в село Кардам, където е починало 9-годишното дете, се отглеждат общо 6 деца на възраст от 4 до 13 години. Основно грижи за отглеждане на децата полагали техните баба и дядо - на 63 и на 53 години. Те вече са разпитани. Извършени са и два огледа в къщата. Условията за живот в нея не са особено благоприятни за отглеждане на шест деца.

Починалото момченце и още две от децата в многодетното семейство са ученици в основно училище в Генерал Тошево.

Районната прокуратура в Генерал Тошево е разпоредила проверка на храната, която са консумирали децата и техните баба и дядо, и на търговския обект, където са купували хранителните продукти. Ще бъде проверен и училищният стол в основно училище "Христо Смирненски" в Генерал Тошево, където са учили починалото момченце, сестричката му и още едно от децата. Проверката на храните в училищния стол е възложена на областната дирекция по безопасност на храните в Добрич.

По разпореждане на Районната прокуратура в Генерал Тошево дирекцията по социално подпомагане трябва да предостави здравно-социални услуги и наблюдение на останалите деца в многодетното семейство.

По досъдебното производство са назначени токсикологични експертизи. Изследват се проби, взети при аутопсията на деветгодишното момче. При нея не са установени видими причини или увреждания на вътрешните органи на детето, които да са причинили смъртта му.

Действията по разследването продължават.