9-годишно момченце от генералтошевското село Кардам почина, а 11-годишната му сестричка е в тежко състояние в реанимацията на МБАЛ-Добрич, съобщи местният сайт Про Нюз Добрич.

Лекари предполагат, че става дума за токсикация, най-вероятно с храна. Трагедията се разиграла вчера в семейство с шест деца в Кардам. След прием на храна децата се почувствали зле и бил повикан общопрактикуващият лекар. Той им изписал медикаменти. Две от децата обаче не се повлияли и малко по-късно третокласникът издъхнал.

11-годишното момиче бе прието за лечение в ранните часове на денонощието, съобщи директорът на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич д-р Светозар Байчев. Детето постъпило в Спешно отделение в увредено състояние, а в момента е в реанимация, стабилизирано е, допълни д-р Байчев.

Направена е консултация с националния консултант по кардиология за Североизточна България, който е препоръчал детето да бъде насочено към лечение в болница „Света Анна” във Варна.

"Има засягане на сърцето, учестена сърдечна дейност, най-вероятно токсикация, но не можем да кажем каква е причината за нея", обясни директорът на МБАЛ-Добрич. По думите му останалите деца от семейството се чувстват добре.

Началникът на Отделението по Съдебна медицина д-р Димитров съобщи, че аутопсията на починалото момченце е приключила, но при нея не е установено нещо, което да показва причината за смъртта. Затова трябва да бъдат изчакани резултатите от допълнителните микробиологични, токсикологични и хистологични изследвания.

Децата от многодетното семейство, което е българско, ходят на училище, много са начетени, любезни и възпитани, споделиха жители на село Кардам. Те разказаха, че семейството било от скоро в селото, преди живеело в Пчеларово. В момента за децата се грижела само майката, помагали й родителите й. Жената се хващала да работи каквото намери, а през това лято работела в курортния комплекс "Албена".