Венеция Караманова ще продължи да бъде основен диригент на хора на Националното радио. До решението се стигна след среща между нея и директора на радиото Александър Велев, протест и намеса на премиера.

Караманова е приела да подпише нов договор, както и да замине с децата на творчески лагер в Кранево, предаде БНТ.

Заради прекратяването на договора й днес хористите и родителите протестираха пред Министерския съвет и се срещнаха с председателя на СЕМ и ръководството на радиото.

Правителството няма право да се меси в управлението на БНР, а новият диригент е избран с конкурс. В комисията е участвал и досегашният. Въпреки това малките хористи отново поискаха Венеция Караманова да се върне.

"По какъвто и да е начин ние ще се борим до край и няма да се предадем", каза Сандра Костова от детския радиохор пред БНТ

Премиерът се заслуша в протестния концерт и изпрати министъра на културата при Детския радиохор.

"Надявам се и шефът на радиото и СЕМ да си свършат работата, защото стоят пред МС. Не мога да оставя децата да стоят отвън", каза премиерът Бойко Борисов.

За да чуе исканията на децата и родителите Борисов покани в Министерския съвет и председателя на СЕМ София Владимирова. Малко по-късно пристигнаха директорът на БНР Александър Велев и Теодосий Спасов, който е прекият ръководител на диригента на хора.

"Вярвам, че трябва да направим всички стъпки, така че да спасим атмосферата. Както те сами се нарекоха: ние сме армия! И те наистина са страхотни деца", каза София Владимирова.

"Явно този организъм функционира тогава, когато начело на този организъм е човек, на когото те имат доверие. Ще вървим към решаването на този спор", каза Александър Велев.

Няколко часа по-късно и при нови условия Венеция Караманова отново пое хора.