Персоналът на Многопрофилната болница за активно лечение "Христо Ботев" във Враца днес оттегли подписката си, в която заявяваше готовност да напусне, ако новоизбраният чрез конкурс директор заеме поста си. Подписката започна миналия петък - 13 октомври, след като стана ясно, че единственият явил се на конкурса за директор Янко Кочев е покрил изискванията и може да бъде назначен.

В подкрепа на медиците днес пред болницата се бяха събрали и граждани. Събралите се заявиха, че няма да допуснат на директорското място да застанат хора, които са по думите им "с доказана кариера на ликвидатори на лечебни заведения", предаде БТА. 

По-рано през деня на среща на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков с Борда на директорите на лечебното заведение беше взето решение досегашният директор д-р Кети Ценова да остане начело на болницата до края на годината. До нейната оставка се стигна след проблеми около напускането на лекарския екип на детското отделение.

"Целта на министерството е да помогне за стабилизирането на болницата. Д-р Ценова подаде оставка, която аз не приех и ѝ дадох възможност да обмисли решението си. Тя не оттегли своята оставка и затова обявихме конкурс за избор на нов директор", обясни министър Хинков.

Д-р Кети Ценова се е съгласила да остане директор на лечебното заведение до края на годината

Снимка: БТА

По думите му единственият кандидат за поста е бил Янко Кочев. "Като министър на здравеопазването и принципал на болницата аз не мога да пренебрегна мнението на лекарите и медицинските специалисти, както и на обществото. Затова неговото назначение се отлага", посочи Хинков.

"Искаме да благодарим на обществеността на Враца и на министър Хинков, че се вслушаха и ни подкрепиха. Отсрочката до 1 януари е само малка крачка към това, което трябва да се случи. Тук сме, за да покажем, че няма да позволим подобни назначения", обяви д-р Иван Чолашки.

Медиците отново напомниха, че болницата трябва да бъде оздравена и да продължава да работи, защото, освен че в нея се лекуват тежки случаи от Северозапада, има и социална функция, каквато частните лечебни заведения нямат.