Директорката на врачанската болница е подала оставка заради заплахата лечебното заведение да остане без педиатрично отделение след решението на няколко лекари да напуснат.

"От вчера имам оставката на изпълнителния директор на болницата във Враца д-р Кети Ценова", обяви здравният министър проф. д-р Христо Хинков по БНТ по повод проблемите в Многопрофилната болница за активно лечение "Христо Ботев" в града.

"Днес имам среща в 11:00 часа в Областната управа с ръководството на болницата, борда, с педиатрите, които напускат", посочи министърът и допълни, че има намерение да се види или чуе и с кмета на града Калин Каменов.

"След което може би ще направим посещение и в самата болница", коментира министър Хинков.

"Проблемите там наистина не са от вчера. Те са много дългогодишни проблеми", заяви здравният министър. "Проблемите с детското медицинско обслужване са от много години. Педиатрите не са добре заплатени. Това се знае", каза още министърът.

По думите му д-р Ценова е заявила пред служител в здравното министерство, че педиатричното отделение в болницата не е печелившо.

"Този поглед към цялостната работа на една болница, за това кое е печелившо и кое не е, е пагубен за изпълнителния директор", заяви Христо Хинков.

След среща на 4 август между изпълнителния директор на болницата д-р Кети Ценова и областния управител на Враца Надя Донкинска стана ясно, че има опасност болницата да остане без детско отделение.

Причината е, че и петимата лекари са подали предизвестие за напускане, което изтича на 15 август.