Частично бедствено положение заради поройния дъжд обявиха в селата Нивянин и Борован в Община Борован. 

Решението е взето от Кризисния щаб. По-засегнато е село Нивянин, където има наводнени 18 къщи, дворове, селскостопански постройки, съобщи пред БТА кметът на общината Десислава Тодорова. В общинския център засегнатите имоти са два. "И в двете населени места има разрушена инфраструктура. Отводняването на сградите продължава, в момента ситуацията е спокойна", обясни Десислава Тодорова. 

Тя допълни, че от тази сутрин на терен са екипи на общината, които описват щетите. Съгласно заповедта частичното бедствено положение ще продължи до 1 юли 2023 г.

Освен в Община Борован, през почивните дни частично бедствено положение заради поройните дъждове във Врачанско бе обявено и в Община Криводол. Заради поройните дъждове и наводненията в региона миналата неделя във Враца бе и министър-председателят Николай Денков, който участва в извънредното заседание на Областния кризисен щаб. 

Разчистването на щетите след наводненията в Монтанско продължава и днес, след като над 70 литра на квадратен метър дъжд падна вчера, а ниската част на областния град беше залята. Наложи се някои от жителите на бъдат евакуирани с лодки. Според местните власти няма прелели язовири. 

В бедстващите криводолски села Галатин и Осен днес продължава отводняването на приземни етажи и постройки, както и почистването на пътища и улици от наноси и баластра. Рекордно количество дъжд и скатни води заляха двете населени места в събота през нощта срещу неделя.

Най-засегнатата улица в Галатин е "Юрий Гагарин", която по информация на БНР след пороя изглежда "като лунен пейзаж" - с множество кратери. 

Местните се усъмниха в качеството на настилката, на което кметът на община Криводол Христо Доков отговори с рекордното количество дъжд, което се е изляло за кратко в нощта на бедствието. Пред общественото радио той даде за пример и подкопания участък по третокласния път, който минава през центъра на селото. Пътят е ремонтиран изцяло също миналата година, но от друга фирма по поръчка на пътната агенция. 

Размерът на щетите в двете села тепърва ще се оценява. Преди това комисия ще огледа населените места. Днес на дневен ред са отводняването на залетите приземни етажи и постройки и почистването на наносите и баластрата по улиците в бедстващите села. 

Снимка: Facebook/Община Петрич, Georgi Dimovski

Във Facebook се появи предупреждение за съсипан черен горски път над село Крънджилица, който води в посока към село Добри лаки, община Струмяни. Георги Димовски, публикувал снимките, предупреждава: "За хора, преминаващи по този път (горски служители, дървари, офроуд и дай Боже НЕ се налага и пожарна кола), пътят на места го няма и преминаването е невъзможно. Паднали дървета, подкопани дерета и свлачища!!!"

Разразилата се вчера за кратко вихрушка в Търговище пък разцепи и събори липово дърво в оживен квартал на областния град и в близост до детска площадка, съобщи БТА. Екипи на Пожарната служба са се отзоваха на сигнала още вчера. При падането на дървото няма пострадали хора.

Снимка: БТА

Десетчленно семейство от село Бдинци е едно от пострадалите след поройния дъжд в Област Добрич. Силната вода е влязла в приземния етаж на жилището. Семейството се е качило на горен етаж и се е обадило за помощ. 

Кметът на селото Миленка Влахова каза за БТА, че към момента са успели да отводнят и разчистят приземния етаж. Пострадали са главно мебели и електроуреди. Няма сериозни щети по къщата. "Може би ще имат нужда от мебели и уреди, тъй като и пералнята е пострадала. Тя е закупена скоро", каза още кметът. В момента обитаем е само вторият етаж на къщата. 

Кметът на Добричка община Соня Георгиева ги е посетила късно снощи, като им е предоставила храна и минерална вода. Предстои да им бъдат занесени и дрехи за малки и големи деца. 

След вчерашния половинчасов порой на три сигнала за помощ са се отзовали от Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението". Два от сигналите са били от ниските части на Добрич, а един от село Бдинци. Падналото количество дъжд бе 38,3 литра на квадратен метър, съобщиха за БТА от Хидрометеорологичната обсерватория в Добрич. Придошлата вода е засегнала основно домакински уреди, мебели и покъщнина. Отводняването е започнало още вчера. Осигурени са хранителни продукти, хляб и минерална вода за пострадалите хора.