Утрото на 14 юни е най-щастливото в живота на 42-годишната пловдивчанка Албена Панева и нейния съпруг Владимир Куманов. Защото сърцата и домът им вече са пълни. Вече са петима.

Вижте снимки

Болката, загубите и 15-те години борба са зад гърба им, а в ръцете им са трите им рожби - 2-годишната Мария Виктория и новородените Димира и Самуил.

Снимка: Личен архив

Всичко започва през 2004 година, когато Албена и Владимир, млади и влюбени, мечтаят за дете.

"Като при всички двойки това беше желание, което следва любовта. Повече от 5 години минаха в очакване на бременност. Времето беше придружено с физически раздели и сякаш обяснявахме липсата на бебе с тях. За съжаление твърде късно разбрахме, че има проблем. Пристъпвайки към кабинета на лекаря все още бях сигурна, че проблем няма. Сега като се връщам назад ми звучи самоуверено, но животът ми не беше се сблъсквал със света на репродуктивните проблеми. Това, че не се получаваше при нас, отдавах изцяло на факта, че работата и на двама ни беше свързана с пътувания в чужбина", разказа пред Dir.bg Албена.

"Студеният душ" в лекарския кабинет, ги повежда по трудния и изпълнен с много болка път на всички двойки с репродуктивни проблеми.

При прегледите се оказва, че младата жена има огромна миома, запушени тръби и тромбофилия. Следва операция, при която миомата е отстранена. Заради запушените тръби обаче бременност по естествен път е невъзможна. Албена и Владимир се доверяват на д-р Георги Стаменов и започват процедурата за ин витро.

"Забременях, но загубих бебето в седма гестационна седмица. Последва втори трансфер, отново имаше бременност и отново загуба в 8 седмица. Третият опит завърши по същия начин. Не е лесно да загубиш три деца едно след друго, след като си чул сърчицата им. Страхувах се след всеки положителен тест за бременност, докъде ще стигнем „този път”. Сякаш дългочаканият положителен тест за мен беше след 7-ма седмица на бременността. Но продължихме напред, защото имаше надежда и начин", през сълзи си спомня Албена.

В този толкова труден момент, лекарите й съобщават, че оттук нататък шансът й да стане майка е само един - ин витро процедура с донорска яйцеклетка.

"Когато искаш да имаш дете, което да отгледаш, да му дадеш любов, да му дадеш бъдеще и си губил шанс три пъти, не ти остава нищо друго, освен да вярваш. Тогава в живота ми се появиха, като две добри феи, момичетата от Фондация "Майки за донорство". Те - Мариела Куртева и Виктория Димитрова, не ти дават шанс да губиш надежда. Те вярваха повече и от мен", допълва 42-годишната жена.

Албена и Владимир поемат протегнатата ръка. И чудото се случва - непозната жена дарява яйцеклетки, ин витрото е направено, следва положителен тест за бременност и мъчително трудни 9 месеца в очакване, за да се роди Тя. Мария Виктория проплаква на 13 юни 2017 г.

Снимка: Личен архив

"За мен всички тези жени донори са уникални. Те са ангели, невероятни жени, отделили от времето си за да помогнат на жени с проблеми като мен. За да бъдем ние майки. Никоя дума не би била достатъчна. Да кажа, че и благодаря е малко, да кажа, че за мен е Ангел и най-добрият човек – отново ще е малко. Може би ще искам да и кажа много неща, но може би бих и замълчала. За да чуе как силно бие пулсът ми. За чуе как говорят очите ми и треперещите ми ръце", каза още Албена.

Месеците минават, Мария Виктория расте, а Албена и Владимир решават, че искат още детски смях в дома си. И тръгват отново по познатия, но трънлив път.

"Когато дъщеря ми навърши една годинка вече знаех, че отново ще опитам и ще се боря да стана майка. Лекарят ми каза, че ако искам още деца, трябва да започнем веднага. И започнахме. И отново отрицателен тест, болка и отново борба. През октомври 2018 г. видях двете чертички. И чух...две сърца. Страх ме беше да се зарадвам. Две бебета бяха още по-трудно за износване от едно в моя случай", обяснява младата жена.

Бременността на Албена се развива добре до 30-та гестационна седмица, когато получава кръвоизлив. Оказва се рядко усложнение, което налага бъдещата майка да остане за постоянно на легло в болница.

На 23 май екипът на д-р Стаменов в МБАЛ "Надежда" изражда близнаците. Така на бял свят се появяват Самуил с тегло от 2220 грама и Димира, която тежи едва 1840 грама. Бебетата са поети от неонатолозите, ръководени от д-р Стоичкова, а на 14 юни в прекрасно здраве са изписани.

"Благодаря на лекарите - гинеколози, неонатолози, на Мариела и Виктория от "Майки за донорство" и специално на жената, която дари яйцеклетки - ти ми даде Всичко и винаги ще си част от молитвите ми и моето семейство. Прибираме се у дома с три деца, защото чудесата идват от добрите сърца", заключи щастливата Албена.

Снимка: Личен архив