Христо и Константин. Това са имената на щастието за семейството на 42-годишната Янислава и 44-годишния Борислав Атанасови от София, които очакват своите рожби от 15 години. 

Вижте снимки

В 14.24 ч. и 14.26 часа днес - в деня на българския лекар - близнаците поеха първа глътка въздух. Момченцата са с ръст от по 46 сантиметра, като Христо е с тегло от 2620 грама, а брат му с цели 160 грама повече. За да се родят двете момченца обаче помогнаха стотици добри хора, които дариха средства в специалния базар, организиран от Фондация "Майки за донорство", за да бъде финансирана ин витро процедурата с донорска яйцеклетка.

Борбата на родителите започва преди 15 години, а само 12 месеца по-късно те търсят помощ, след като става ясно, че не могат да имат свое дете без помощта на репродуктивната медицина.

тогава започнаха нашите мъки. През 2009 година, точно 8 дни след смъртта на баща ми, аз разбрах, че съм бременна. След трагедията, която ни бе сполетяла това беше лъч светлина в живота ни, но уви... Оказа се извънматочна бременност. Последва лапароскопия, в която едва не изгубих живота си и разбира се поредното разочарование", разказва през сълзи Янислава.

Съпрузите изчакват близо година и след това започват отново с опитите.

Янислава и Борислав вече са родители

Снимка: Facebook/Майки за донорство

"И така няколко години, сълзи, обикаляне от доктор на доктор. Последва втора извънматочна бременност. През 2014 беше премахната и втората ми маточна тръба и ни остана само шанс - с ин витро. Излишно е да казвам колко сълзи съм проляла", допълва жената.

В началото на 2016 г. Янислава и Борислав стартират ин витро процедурите, финансирани от Фонда "Асистирана репродукция", който отпуска средства за до три опита ин витро при двойки със стерилитет. 

Първият опит отново е неуспешен, но на 27 май 2016 г. Янислава вижда положителен тест за бременност. Щастието е за кратко. Лекарите установяват поредна извънматочна бременност. И така до началото на 2018 г. всички опити на съпрузите да се сдобият със собствено дете се провалят.

"Уморих се, лекарите да повтарят тази дума "неуспех"...Последният ни трансфер беше в началото на 2018 г. Няма изненада - неуспешен. И тогава ми казаха, че качеството на яйцеклетките ми се е влошило и яйчниковият резерв е към своят край. Разбрахме, че единственият начин да имаме свое дете и чрез донорска яйцеклетка", допълва Янислава.

Така съпрузите се свързват с фондация "Майки за донорство". Само за няколко месеца за необходимата процедура на Борислав и Янислава са събрани средства от стотици добри хора, а 2021 г. им носи най-голямото щастие - положителен тест за бременност. Ин витро процедурата е направена от д-р Персенска и д-р Чапанова в МБАЛ "Надежда". Препятствията по пътя на бъдещата майка обаче не спират. 

Д-р Чапанова с бъдещата майка

Снимка: Facebook/Майки за донорство

Когато е в 14 гестационна седмица Янислава се разболява от коронавирус. Състоянието й се влошава, налага се и кислородотерапия. Благодарение на лекарите обаче тя се възстановява и днес в ръцете й бе сложено най-ценното съкровище - нейните синове.